Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potresi koji su potresli središnju Italiju tijekom posljednja dva mjeseca mogli bi nastaviti s uništavanjem u maniri domino efekta. Jedan veliki potres samo bi mogao ''poticati'' druge potrese, upozorio je jedan od vodećih seizmologa, objavio je Reuters.


Potres jačine 6,6 koji je jutros pogodio središnju Italiju, nakon kojih je uslijedilo više desetaka novih umjerenih i snažnih podrhtavanja, samo je nastavak potresa koji tresu Italiju posljednja dva mjeseca. Italija je inače među seizmički najaktivnijih zemljama od 1980., piše Reuters.

Vezani članci Potres pogodio Italiju Opet se treslo u blizini Hrvatske: Još jedan potres pogodio središnju Italiju Poljedice potresa VIDEO Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj: Zatvorene škole, obustavljen promet vlakovima, ljudi u strahu na ulicama

Gianluca Valensise, seizmolog na talijanskom Nacionalnom institutu za geofiziku i vulkanologiju, Reutersu je rekao da postoji ''geodinamička povezanost'' između smrtonosnog potresa u kolovozu i svih koji su uslijedili.

Talijanskim Apeninima koji se protežu od regije Liguria na sjeverozapadu pa sve do Sicilije, otoka na jugu, dominira lanac rasjedne linije u zemljinoj kori, a svaka je u prosjeku dugačka od 10 do 20 kilometara.

''Potres jačine 6 i više stupnjeva stvara podrhtavanja koja su raspodijeljena diljem susjednih rasjednih linija i mogu uzrokovati njihovo lomljenje'', rekao je Valensis.

''Ovaj proces može se nastaviti u nedogled, s jednim potresom koji budi sestrinsku rasjednu liniju u domino efektu koji se može osjetiti na stotinama kilometara'', dodaje Valensis.

Italija je, tvrdi on, vidjela nešto što podsjeća na niz potresa u Calabriji, na jugu Italije 1783. godine, kada se ondje dogodilo pet velikih potresa jačine 6,5 u manje od dva mjeseca.

Nedavno, u okolici Assisija u središnjoj Italiji 1997. dogodila su se tri potresa. Prvi je bio jačine 6,4. Pri tome je poginulo 11 osoba. Sljedećeg dana dogodio se još jedan, a treći 20 dana kasnije. U međuvremenu to su područje tresli manji potresi.

''Taj je niz bio sličan ovome što viđamo sada, samo što su ovi još jači'', kaže Valensise.

Posljedična podrhtavanja današnjeg potresa, procjenjuje on, događat će se sljedećih nekoliko tjedana, ali nije moguće reći hoće li tijekom tog razdoblja biti još snažnih potresa.

Rizik je da, s rasjednim linijama na sjeverozapadu i jugoistoku središnjeg dijela Italije, koje su se nedavno pomicale, ''ako proces distribucije podrhtavanja pronađe druge rasjedne linije u blizini razine rupture, mogli bi se aktivirati u sljedećim danima i tjednima'', zaključuje Valensise.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju