Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prizivni sud u Beogradu ukinuo je prvostupanjsku presudu okrivljenima za pomaganje u skrivanju nedavno uhićenog haaškog optuženika Ratka Mladića, kojom je četvero njih oslobođeno optužbi, dok je za preostalih šestero odbijena optužba.


Optužnicom je okrivljenima stavljeno na teret da su u različitim vremenskim razdobljima od 2002. do 2006. godine pomagali Mladiću da ne bude otkriven, iako su znali da je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izdao naloge za njegovo uhićenje i izručenje zbog podignute optužnice kojom mu se stavlja na teret izvršenje kaznenih djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Prizivni sud u Beogradu usvojio je žalbu Prvog osnovnog javnog tužitelja u Beogradu i ukinuo prvostupanjsku presudu beogradskog Prvog osnovnog suda kojom su okrivljeni Stanko Ristić, Ljiljana Vasković, Borislav Ivanović i Predrag Ristić oslobođeni od optužbi da su izvršili kazneno djelo pomaganja počinitelju poslije izvršenog kaznenog djela, navodi se u priopćenju.

Vezani članci Slika nije dostupna Srbijanska premijerka Brnabić napala Haški sud i najavila "povijesno" obraćanje predsjednika Vučića Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Ivana Petrović komentira presudu balkanskom krvniku: "Srebrenički genocid nije rasvijetljen do kraja. Tko je podupirao Ratka Mladića?"

Predmet vraćen prvostupanjskom sudu

Dodaje se kako je prvostupanjska presuda ukinuta i u djelu kojim je odbijena optužba prema okrivljenima Saši Badnjaru, Ratku Vučetiću, Tatjani Janjušević, Bojani Vasković, Marku Lugonji i Blagoju Govedarici da su izvršili navedeno kazneno djelo i predmet je vraćen prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje pred potpuno izmjenjenim vijećem.

U obrazloženju se navodi kako je, po ocjeni Prizivnog suda, prvostupanjska presuda u odnosu na oslobađajući i odbijajući dio donesena uz bitnu povredu odredaba Zakona o kaznenom postupku jer je izrijeka u tom dijelu žalbene presude nerazumljiva i protriječna razlozima koji se navode u obrazloženju, što je dovelo do pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te je samim tim dovedena u pitanje i primjena Kaznenog zakona zbog čega je presuda morala biti ukinuta.

Posebno je, dodaje se u obrazloženju, nerazumljiv dio obrazloženja prvostupanjskog suda koji se tiče razloga za donošenje te presude u odbijajućem djelu, a dati razlozi su, po nalaženju Prizivnog suda, za sada neprihvatljivi, zbog čega je ista presuda također morala biti ukinuta. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju