Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ostaci mjanmarskog vojnog aviona sa 105 putnika i članova posade pronađeni su u Andamanskom moru, a lokalni mediji izvještavaju da su spasioci iz mora izvukli 15 preživjelih.


Ured glavnog vojnog zapovjednika, generala Min Aung Hlainga, izvijestio je da su u potrazi sudjelovala četiri vojna broda i dva aviona. Za sada se još ne zna u kakvom su stanju preživjeli putnici.

Vezani članci Polijetanje zrakoplova (Foto: Arhiva/Dusko Marusic/PIXSELL) U 2020. manje letova i fatalnih nesreća, ali više žrtava od godine prije Slika nije dostupna Objavili da se srušio zrakoplov pa se 'predomislili'

Avion koji se srušio bio je kineski Shaanxi Y-8 - avion s četiri propelera, temeljenom na ruskom prototipu.

Komunikacija s avionom izgubljena je oko 13:35 sati po lokalnom vremenu, nakon što je uzletio s piste u 13:06 sati u obalnom gradu Myeiku na jugu zemlje. Na odredište u najveći mjanmarski grad Yangon nije stigao.

Kontakt s avionom, u kojem se nalazilo 105 putnika i članova posade, izgubljen je 30-ak kilometara zapadno od grada Daweija. U trenutku kada je nestao s radara nalazio se iznad Andamanskog mora (Burmansko more).

Putnici u avionu bili su rodbina i djeca vojnika koji se nalaze u obalnom području ove jugoistočne azijske države. Lokalni mediji izvještavaju kako se takvi posjeti redovito odvijaju jednom mjesečno.

Uzrok pada aviona se još ne zna, no neki mediji javljaju kako je nestanak povezan s vremenom, dok drugi to opovrgavaju.

"Mi mislimo da je stvar tehničke prirode. Vrijeme tamo je u redu", kazao je jedan vojni izvor za AFP.

Isto je potvrdio i Kyaw Kyaw Htey, dužnosnik zračne luke u Myeiku.

"Vrijeme je bilo normalno, s dobrom vidljivošću kada je avion uzletio", rekao je.