Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici u čudu

Misterij: 'Što god je uzrokovalo pomor 5.000 ptica, snašlo ih je brzo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon neobjašnjivog pomora ptica u američkoj saveznoj državi Arkansas, na sjeveroistoku te države uginulo je i 100.000 riba.

Glasnogovornik državnog ureda kaže kako postoji sumnja da je do pomora riječnih riba došlo zbog izbijanja nekakve bolesti, prenosi CNN. U međuvremenu, službe za zaštitu okoliša pokupile su oko 2000 leševa mrtvih ptica iz središnjeg dijela Arkansasa, odnosno grada Beebea, piše Reuters. Do neobjašnjivog pomora došlo je posljednjeg dana prošle godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak misterija pomora životinja 'Na Palagruži je više puta uginulo na tisuće ptica' Slika nije dostupna Nema straha od kataklizme 'Je li pomor početak kraja? Nije!'

>> Tisuću uginulih ptica palo s neba u Arkansasu

Pomor riba otkriven je dan ranije, prošlog četvrtka, a mrtve ribe protežu se područjem od 35 kilometara duž rijeke Arkansas. Keith Stephens iz Komisije za ribu i divljač, ističe kako se pomor riba događa svake godine, ali ovaj najnoviji po njemu je izrazito neobičan, zbog količine uginule ribe i zbog činjenice da je uginula samo jedna vrsta ribe.

Stres kao uzrok pomora?

'Pomor je zahvatio samo jednu vrstu ribe. Da se radilo o zagađenju, pomrla bi i sva ostala riba, a ne samo jedna vrsta', zaključio je Stephens, sumnjajući na nekakvu vrst bolesti.

Biolozi će, čini se, u Arkansasu imati pune ruke posla, jer u toj državi sad već imaju dva masovna pomora životinja i oba su neobjašnjena. Oni smatraju kako je pomor ptica izazvao stres od novogodišnje pirotehnike ili vremena.

Karen Rowe, ornitologinja koja se nalazi u komisiji koja istražuje pomor ptica, kaže da ovakav slučaj nije tako rijedak te da zna biti uzrokovan udarom munje, a poznato je da je u petak ovim područjem prošla snažna struja.

'Važno je shvatiti da bolesna ptica ne može letjeti. Tako da što god je snašlo ptice, dogodilo se jako brzo', rekla je Rowe.

'Nešto je natjeralo ptice da usred noći napuste svoja staništa na drveću gdje se obično gnijezde te ih je to nešto snašlo u zraku nakon čega su pale na tlo', ispričala je Rowe.

Spekulira se da je novogodišnji vatromet na ovom području mogao izazvati snažan stres kod ptica, ai Rowe je kazala da su nađeni tragovi koji ukazuju da je u pomoru imao ulogu vatromet.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene