Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U anketi je sudjelovalo preko 66.000 ispitanika iz 68 zemalja, koji su odgovarali i na neka druga pitanja, poput onog 'koju bi zemlju najradije zvali domom'.


Sjedinjene Američke Države zauzele su prvo mjesto na listi zemalja koje predstavljaju najznačajniju prijetnju svjetskom miru – to vjeruje čak 24 posto građana obuhvaćenih ispitivanjem. Drugo je mjesto zauzeo Pakistan s 8 posto glasova, a slijedi Kina s 6 i Afganistan s 5 posto glasova, prenosi Huffington post.

Ono što je posebno zanimljivo jest da antiamerički stav nije zabilježen samo u zemljama u kojima je to uobičajeno, već i u nekim članicama NATO-a, poput Turske i Grčke. Razumljivo, Amerikanci imaju nešto drugačije mišljenje pa je većina njih svoj glas dala Iranu kao zemlji koja predstavlja najveću prijetnju svjetskom miru. Na drugo su mjesto smjestili Afganistan, a na treće Sjevernu Koreju.

Vezani članci Američki vojnici u Iraku, ilustracija Ubijen otac iranskog nuklearnog programa, izrešetali ga u štićenom vozilu. Vlasti poručuju: "Ovo je čin terorizma, osvetit ćemo ga" Slika nije dostupna Usred krajnje eksplozivne situacije na Bliskom istoku, Saudijci žele postati i nuklearna sila

Lista globalne patnje: Evo koliko Hrvati zapravo pate

Istaživanje je proveo Gallup International, a u njemu je sudjelovalo preko 66.000 ispitanika iz 68 zemalja. Ispitanici su, također, odgovarali i na niz drugih zanimljivih pitanja poput 'koju bi zemlju najradije zvali domom', 'je li svijet bolje mjesto' i slično.

Zanimljivo, SAD je, prema istraživanju, i država u koju bi se najviše ispitanika htjelo preseliti. Slijede ih Kanada i Australija. Osim toga, trećina isptanika smatra da bi svijet bio bolji da ima više političarki.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook