Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ovogodišnja top lista globalne patnje na prvo je mjesto izvukla Bugare. Upravo su oni narod koji je najviše patio u 2013. godini, a evo i gdje se na listi nalazi Hrvatska.


Ponekad nije poželjno uvijek biti prvi. Barem ne kada se radi o godišnjoj listi globalne patnje na čiji je vrh ponovo, teći put zaredom, zasjela Bugarska. U istraživanju kojeg je i prošle godine proveo Gallup World u ukupno 143 države, čak 39% bugarskih građana ocijenilo je svoje egzistencijalne uvjete toliko mizernim da im se život može smatrati 'patnjom'.

Vezani članci Slika nije dostupna Top 20 najbogatijih ljudi na svijetu Slika nije dostupna Ekonomske slobode u Hrvatskoj? Od nas su bolji Bocvana, Gana, Ruanda...

Dva posto manje građana Armenije smatra isto, što je tu državu dovelo na drugo mjesto zemalja u kojima je narod najviše patio 2012. godine. Treći po patnji su Kambodžanci, peti Haićani, a šesti, vjerovali ili ne, naši susjedi Mađari. Slijedi Madagaskar i zatim na sedmom mjestu sa 31% 'patnika' Makedonija koja se jedina od bivših SFRJ Republika našla u Top 10.

Izašla nova ljestvica percepcije korupcije: Pogađate gdje je Hrvatska?

Nešto manje patnje ima u Bosni i Hercegovini čijih je 27% građana priznalo da im u životu ne može biti lošije što ih svrstava na 13. mjesto ispitanih zemalja. U Srbiji pati 24, a u Crnoj Gori 23 posto državljana pa su te zemlje zasjele na 23 i 24 poziciju. Patnju je u identičnom postotku kao i pretprošle godine priznalo 14% Slovenaca što je 'deželi' osiguralo 54. mjesto. Poboljšanje u regiji očito osjećaju samo Hrvati. Pretprošle godine patnju je potvrdilo 22, a ove iznenađujućih 13% čime smo zauzeli 66. mjesto.

S druge strane, najmanju patnju izrazili su građani Islanda. Njih samo 1% požalilo se na loš život, a ista količina 'nezadovoljstva' zabilježena je i u Kataru, Švedskoj, Norveškoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima te - Nigeriji! Začuđuje i rezultat od 2% u Somalilandu koji stoji uz bok Venezueli, Švicarskoj, Libiji, Australiji, Kanadi, Danskoj... (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook