Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ovogodišnja top lista globalne patnje na prvo je mjesto izvukla Bugare. Upravo su oni narod koji je najviše patio u 2013. godini, a evo i gdje se na listi nalazi Hrvatska.


Ponekad nije poželjno uvijek biti prvi. Barem ne kada se radi o godišnjoj listi globalne patnje na čiji je vrh ponovo, teći put zaredom, zasjela Bugarska. U istraživanju kojeg je i prošle godine proveo Gallup World u ukupno 143 države, čak 39% bugarskih građana ocijenilo je svoje egzistencijalne uvjete toliko mizernim da im se život može smatrati 'patnjom'.

Vezani članci Slika nije dostupna Samo 11 zemalja u svijetu nije uključeno u sukobe bilo koje vrste. Znate li koje su? Slika nije dostupna Ovo su najpopularnije riječi u 2013. godini!

Dva posto manje građana Armenije smatra isto, što je tu državu dovelo na drugo mjesto zemalja u kojima je narod najviše patio 2012. godine. Treći po patnji su Kambodžanci, peti Haićani, a šesti, vjerovali ili ne, naši susjedi Mađari. Slijedi Madagaskar i zatim na sedmom mjestu sa 31% 'patnika' Makedonija koja se jedina od bivših SFRJ Republika našla u Top 10.

Izašla nova ljestvica percepcije korupcije: Pogađate gdje je Hrvatska?

Nešto manje patnje ima u Bosni i Hercegovini čijih je 27% građana priznalo da im u životu ne može biti lošije što ih svrstava na 13. mjesto ispitanih zemalja. U Srbiji pati 24, a u Crnoj Gori 23 posto državljana pa su te zemlje zasjele na 23 i 24 poziciju. Patnju je u identičnom postotku kao i pretprošle godine priznalo 14% Slovenaca što je 'deželi' osiguralo 54. mjesto. Poboljšanje u regiji očito osjećaju samo Hrvati. Pretprošle godine patnju je potvrdilo 22, a ove iznenađujućih 13% čime smo zauzeli 66. mjesto.

S druge strane, najmanju patnju izrazili su građani Islanda. Njih samo 1% požalilo se na loš život, a ista količina 'nezadovoljstva' zabilježena je i u Kataru, Švedskoj, Norveškoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima te - Nigeriji! Začuđuje i rezultat od 2% u Somalilandu koji stoji uz bok Venezueli, Švicarskoj, Libiji, Australiji, Kanadi, Danskoj... (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju