Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potraga se nastavlja

Mislili da je tamo: Pretražena vikendica Ratka Mladića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripadnici srbijanske Službe za otkrivanje ratnih zločina i Policijske uprave grada Jagodina obavili su premetačinu vikendice zbog sumnje da se u njoj skrivao haaški bjegunac i optuženik Ratko Mladić.

Vikendica se, kako je priopćilo srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine, nalazi u selu Strmostenu na planini Begaljici u despotovačkoj općini i u vlasništvu je Radoslava Tepavčevića. Akcija je, dodaje se u priopćenju, provedena zbog sumnje da je Tepavčevićeva vikendica služila kao skrovište Ratku Mladiću. U odvjetništvu trenutačno nije bilo moguće dobiti potanje obavijesti o današnjoj akciji.

Srbijanska policija pokraj siječnja pretražila je stan Mladićeva sina Darka Mladića u Beogradu, kako je objašnjeno, radi potrage za dokazima i tragovima koji bi uutili na mjesto gdje se skriva Mladić. Negdašnji vojni zapovjednik bosanskih Srba Ratko Mladić optužen je za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključivo optužnicu za genocid.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Još u bolnici ICTY: Mladić nije kolabirao, to su izmišljotine Slika nije dostupna Ili odbaciti optužnicu Mladićeva obrana traži popis svih žrtava

>> Ratku Mladiću i njegovoj obitelji prijeti oduzimanje imovine

Mladić je, zajedno s bivšim čelnikom bosanskohercegovačkih Srba Radovanom Karadžićem, koji je uhićen u srpnju 2008. i kojemu se sudi u Haagu, optužen za genocid u Srebrenici 1995. i zbog 43-mjesečne opsade Sarajeva.

Ministri vanjskih poslova EU-a potkraj listopada 2010. dali su mandat Europskoj komisiji da počne izradu mišljenja o srbijanskom zahtjevu za stjecanje statusa kandidata za članstvo, pri čemu je u ministarskoj odluci istaknuta snažna uvjetovanost daljnjeg napretka Srbije u europskim integracijama punom suradnjom s Haaškim sudom. Izrijekom se pak navodi da bi najbolji dokaz za to bilo uhićenje haaških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz sredinom studenog je u Beogradu izjavio kako je uhićenje Mladića 'prioritet' tog suda te da, kad je riječ o potrazi za Mladićem i drugim bjeguncem Goranom Hadžićem, postoje područja u kojima je moguće i potrebno učiniti više. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene