Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nedostatak solidarnosti europskih država u izbjegličkoj krizi može izazvati proces raspadanja Europske unije, ocijenjuje slovenski premijer Miro Cerar.


Nedostatak međusobne solidarnosti europskih država u aktualnoj izbjegličkoj krizi može izazvati proces raspadanja Europske unije, ocijenio je u srijedu slovenski premijer Miro Cerar, čija je vlada do sada postavila 140 kilometara žičane ograde prema Hrvatskoj bojeći se nekontroliranog ulaska migranata i izbjeglica. 

Vezani članci Vojnik prebacio bebu preko bodljikave žice u Afganistanu Sjećate li se bebe koju su vojnici podizali preko bodljikave žice u Kabulu? Pogledajte gdje je danas Opasne zamke u šumi - 2 Smrtonosna zamka: Motociklisti opet naletjeli na oštru žicu, jedan završio u bolnici na šivanju vrata

Osvrćući se na današnje probleme Europske unije Cerar je, u svom govoru povodom proslave 90. obljetnice ljubljanskog Instituta za nacionalne studije, kazao da je kriza s migrantima iznenadila Europu i postavila je pred teške izazove koji, ne budu li riješeni, mogu dovesti do procesa njenog raspadanja.

"Europa je pred velikim iskušenjem. Izbjeglice nipošto ne smijemo izjednačiti s terorizmom, a ako izbjegličko pitanje ne riješimo solidarno i zajedno, ako svaka država bude postupala egoistički, onda će to biti kraj Europe kao uspješne priče. A upravo zato jer je Europa do sada bila uspješna, izbjeglice u nju i dolaze, videći u njoj svjetlost ovoga svijeta", kazao je slovenski premijer.

U protekla dva mjeseca kroz Sloveniju je na putu prema razvijenim i bogatijim europskim državama prošlo 329.000 izbjeglica, od toga najvećim dijelom organizirano i u dogovoru s Hrvatskom iz koje stižu vlakovima i autobusima.

Unatoč tome, Slovenija nastavlja s gradnjom bodljikave žičane ograde na svojoj granici prema Hrvatskoj koja je i granica Schengenskog prostora, a do sada je postavljeno 140 kilometara takve prepreke. Kao razlog iznosi se opasnost nekontroliranog razlijevanja migranata preko zelene granice, te opasnost da se u Sloveniji trajnije zadrži veći broj izbjeglica ako bi ih prestale primati Njemačka, Austrija, Švedska i druge države na sjeveru.

Uklanjanje ograde

Cerara su zbog žice koja je opasna za ljude i životinje kritizirale ekološke i druge udruge u Sloveniji i Hrvatskoj, lokalne vlasti uz granicu, a uklanjanje ograde s više je nota zahtijevala i Hrvatska.

Cerar je u utorak u parlamentu rekao da je žičana ograda u sadašnjem trenutku neophodna jer je dnevni priljev migranata još uvijek prevelik, te da će se graditi i dalje iako se radi o privremenoj i preventivnoj mjeri. Ograda će biti uklonjena tek kad to dopuste prilike, odnosno kad izbjeglička rijeka presahne, a EU donese novu izbjeglilku i azilantsku politiku koja će znati odgovoriti na sadašnje izazove, pojasnio je Cerar zastupnicima u parlamentu, dodavši da on osobno želi da do toga dođe što prije.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec razgovarao je u Kopru s lokalnim vlastima o problemima koje žičana ograda stvara stanovništvu u Slovenskom primorjum rekavši da će se stvari srediti, ali da nije optiimist kad je riječ o prestanku opasnosti u kriznim područjima iz kojih migranti dolaze, no da bi žica sa tog dijala granice možda mogla biti uklonjena na proljeće. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju