Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministri vanjskih poslova Grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta pozvali su na oštriju akciju protiv Irana zbog nuklearnog programa koji razvija ta zemlja, ostavljajući istodobno otvorena vrata pregovorima.


Ministri zemalja G8 pozvali su međunarodnu zajednicu da poduzme ‘odgovarajuće snažne mjere’, kako bi pokazala svoju odlučnost u pogledu nuklearnog programa, za koji Teheran neprestano tvrdi da je isključivo mirotvorne prirode. Zapadne zemlje članice UN-ova Vijeća sigurnosti pozivaju na četvrti krug sankcija protiv Irana, s obzirom na to da mnoge države vjeruju kako Teheran radi na razvijanju nuklearnog oružja.

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Trump odlučio: "Uvest ćemo Iranu najstrože sankcije ikada uvedene nekoj zemlji" Ratni brod USS Boxer (Foto: AFP) Prijeti li nova eskalacija napetosti? Trump objavio da je američki ratni brod oborio iransku bespilotnu letjelicu

>> Medvedev ne isključuje sankcije protiv Irana

Kina, koja, kao stalna članica Vijeća na ovu odluku može uložiti veto i već tradicionalno nije za daljnje kažnjavanje Irana, prema mišljenju diplomata pomalo gubi strpljenje, no i dalje se zalaže za diplomatsko rješenje problema. U završnom priopćenju, ministri G8 izvijestili su kako žele da Iran ispuni zahtjeve Vijeća sigurnosti i surađuje s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju. (Hina)