Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Često ne znaju tko su stvarni vlasnici

Ministar pravosuđa BiH kaže da s Hrvatskom treba postići bilateralni sporazum o imovini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Josip Grubeša izjavio je u utorak kako je bilateralni sporazum s Hrvatskom jedini način da se trajno riješi status imovine nad kojom vlasnička prava imaju tvrtke i pravne osobe iz njegove zemlje a istodobno je ocijenio kako davanje takvih objekata pod koncesiju može samo potaknuti brže pronalaženje konačnog rješenja.

Komentirajući poziv hrvatskog Ministarstva države imovine za davanje pod zakup na razdoblje od trideset godina brojnih nekretnina čiji su formalni vlasnici u državama poput BiH, Grubeša je novinarima u Sarajevu kazao kako u tome ne vidi nikakav problem jer se time ne dovodi u pitanje vlasništvo nad takvim objektima ali se otvara pitanje što je BiH učinila kao država da se status takvih objekata trajno uredi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Apsurdnost pravosuđa Sutkinja krala po dućanima, druga primala mito: Obje i danas primaju pola plaće da ne rade Ilustracija Ljudska prava Ne moraju biti pravnici, ali trebaju pomoć: Može se dogoditi svakome i nitko nije spreman

Pri tom je podsjetio kako se u BiH zapravo često ne zna tko su stvarni vlasnici nekoga objekta u Hrvatskoj pa nije moguće doći do konačnog rješenja ovih problema.

"Mi u BiH još nismo zajedno sjeli za stol i kazali koja je to imovina i koja je to osoba koja će nas zastupati pred drugim zemljama u kojima imamo ovakve probleme", kazao je Grubeša.

Dodao je kako bi zapravo BiH trebala biti zahvalna Hrvatskoj na donesnom izmjenama zakona o upravljanju državnom imovinom jer se na drugačiji način ovo pitanje ne bi ni problematiziralo na odgovarajući način.

Najavio je kako će o imovinskim pitanjima već u srijedu u Zagrebu ponovo razgovarati s hrvatskim ministrom državne imovine Goranom Marićem.

Grubeša je konstatirao kako sporazum o sukcesiji postignut između država bivše Jugoslavije koji je stupio na snagu 2004. godine nije dostatan da bi se ovo pitanje riješilo pa ga je potrebno urediti bilateralnim sporazumom. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene