Ministar državne imovine Goran Marić (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL)
Ministar državne imovine Goran Marić (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL)

Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Josip Grubeša izjavio je u utorak kako je bilateralni sporazum s Hrvatskom jedini način da se trajno riješi status imovine nad kojom vlasnička prava imaju tvrtke i pravne osobe iz njegove zemlje a istodobno je ocijenio kako davanje takvih objekata pod koncesiju može samo potaknuti brže pronalaženje konačnog rješenja.


Komentirajući poziv hrvatskog Ministarstva države imovine za davanje pod zakup na razdoblje od trideset godina brojnih nekretnina čiji su formalni vlasnici u državama poput BiH, Grubeša je novinarima u Sarajevu kazao kako u tome ne vidi nikakav problem jer se time ne dovodi u pitanje vlasništvo nad takvim objektima ali se otvara pitanje što je BiH učinila kao država da se status takvih objekata trajno uredi.

Vezani članci Lovro Kuščević (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Kuščević bez komentara na USKOK-ovu istragu. Štromar poručuje: ''Imovina je obveza. Treba biti transparentan'' Miroslav Škoro, Zoran Milanović, Mislav Kolakušić (Foto: Pixsell) Jedan ima milijunske poslove, drugi plaću od 3300 kuna, treći je ušteđevinu naslijedio od roditelja

Pri tom je podsjetio kako se u BiH zapravo često ne zna tko su stvarni vlasnici nekoga objekta u Hrvatskoj pa nije moguće doći do konačnog rješenja ovih problema.

"Mi u BiH još nismo zajedno sjeli za stol i kazali koja je to imovina i koja je to osoba koja će nas zastupati pred drugim zemljama u kojima imamo ovakve probleme", kazao je Grubeša.

Dodao je kako bi zapravo BiH trebala biti zahvalna Hrvatskoj na donesnom izmjenama zakona o upravljanju državnom imovinom jer se na drugačiji način ovo pitanje ne bi ni problematiziralo na odgovarajući način.

Najavio je kako će o imovinskim pitanjima već u srijedu u Zagrebu ponovo razgovarati s hrvatskim ministrom državne imovine Goranom Marićem.

Grubeša je konstatirao kako sporazum o sukcesiji postignut između država bivše Jugoslavije koji je stupio na snagu 2004. godine nije dostatan da bi se ovo pitanje riješilo pa ga je potrebno urediti bilateralnim sporazumom. (Hina)