Srbija je svijetu predstavila svoja najnovija dostignuća u naoružanju, na sajmu IDEX 2017. u Abu Dabiju.


Vojna industrija Srbije predstavila je svoj arsenal naoružanja na sajmu naoružanja IDEX 2017. u Abu Dabiju. Tamo su se podičili balističkom raketom, bespilotnom letjelicom i oklopnim vozilima vlastite proizvodnje.

Balistička raketa kratkog dometa

Vezani članci Rusko cjepivo protiv koronavirusa, Sputnjik V Srbija donirala Crnoj Gori dvije tisuće doza ruskog cjepiva Policija u Srbiji Susjedi već tjednima bilježe ogromne brojke novozaraženih: Policija samo u jednom lokalu zatekla čak - 700 ljudi

Srbija je, između ostalog, predstavila i taktičku balističku raketu "Šumadija", dometa do 300 kilometara te se time svrstala u društvo 10 zemalja svijeta koje imaju takvu vrstu naoružanja, a te zemlje su SAD, Rusija, Kina, Indija, Turska,Izrael, Pakistan i Tajland, prenosi Blic.

Navedena raketa ima bojevu glavu od 200 kilograma, a navođena je inercijskim sustavom. Planirana je u kombinaciji s bojnim vozilom koje će imati na sebi bateriju od četiri do šest tih raketa. Minimalan domet te rakete je 70 kilometara.

Bespilotni laki električni helikopter

"Stršljen" je idući u nizu zanimljivosti iz srpskog asortimana naoružanja, s kojim su se Srbi predstavili u Abu Dabiju. Riječ je o lakom bespilotnom električnom helikopteru, koji može nositi i do 350 kilograma naoružanja, a sam ima 750 kilograma.

Plafon leta mu je na 4000 metara, a maksimalna brzina 180 kilometara na sat. Zbog električnog motora je praktički nečujan na većim visinama, a Srbi tvrde i da je slabo vidljiv i na radaru, zbog materijala od kojih je napravljen.

Oklopnjaci

"Miloš" i "Lazar 3" su dva oklopna vodila koje su Srbi predstavili na sajmu u Abu Dabiju.

Miloš je 14 tona težak oklopnjak, s motorom od 300 konjskih snaga i maksimalnom brzinom 110 kilometara na sat. Naoružan je teškom strojnicom kalibra 12,7 milimetara te šest dimnih bacača. Dugo je 5,4 i visoko 2,3 metra.

Može prevesti osam vojnika, može poslužiti i kao zapovjedno, bolničko i izviđačko vozilo.

Na njega se može montirati i protuoklopno te protuzračno naoružanje, termovizijski sustav te radarski sustav za promatranje sa zemlje.

Lazar 3 je pak oklopno vozilo s pogonom na svih 8 kotača, opremljeno ruskom borbenom stanicom MB2-03, a osim toga ima i automatski bacač granata od 30 milimetara te strojnicu kalibra 7,62 milimetra.

Srpsko ministarstvo obrane pohvalilo se ugovorima teškim 220 milijuna dolara sa Saudijskom Arabijom te njihovim strateškim partnerstvom.