Obavijesti Video Pretražite Navigacija
9. siječnja će se slaviti

Milorad Dodik tvrdi da je Republika Srpska država

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio je kako je taj bosanskohercegovački entitet zapravo država te je najavio kako će njegova politika u predstojećem razdoblju biti usmjerena na jačanje njegove "državnosti" dodajući kako uopće nije nužno da BiH opstane u postojećim granicama.

U intervjuu za servis na srpskom jeziku ruske provladine novinske agencije Sputnik objavljenom u subotu Dodik je najavio kako će, unatoč odluci Ustavnog suda BiH koji je 9. siječnja kao dan RS proglasio neustavnim, taj datum i dalje biti obilježavan.

"Republika Srpska je 9. siječnja formirana kao država, i ona će nastaviti graditi svoj državotvorni karakter", izjavio je Dodik.

Ustvrdio je kako RS nije rezultat rata nego odluka donesenih u siječnju 1992. godine prije početka ratih sukoba u BiH pa stoga predstavlja legitimnu tvorevinu nastalu na temelju želja bosanskih Srba.

Dodik je istaknuo kako bosanski Srbi neće pristati na ostanak u "centraliziranoj BiH" te će stoga nastviti jačati svoju autonomiju.

Kazao je kako zapravo zapadne zemlje potiču politiku koja ima za cilj umanjiti ovlasti entiteta dok je Rusiju opisao kao saveznika RS.

"Zapad i dan-danas traži da se odreknemo nekih naših nacionalnih pozicija, pa i same RS, jer je to, po njima, neki put kojim trebamo ići. U biti oni se vježbaju na nama, ne uvažavaju realnost i ne čuju ono što mi govorimo. S druge strane, ja sam svjedok toga da Rusija sluša šta mi govorimo, sagledava situaciju, a u nekim detaljima i mene nekada iznenadi", kazao je Dodik. (Hina)

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima'' Milorad Dodik Otkazana još jedna rasprava Dodik vrijeđao tužitelje i strance: "Vi niste nikakvi pravnici, već obične ništarije"

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene