Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naoružani raketnim bacačima

Militanti napali zrakoplovnu bazu u Pakistanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Islamistički militanti naoružani raketnim bacačima i automatskim oružjem prodrli su danas u jednu od najvećih zrakoplovnih baza u Pakistanu, objavilo je ratno zrakoplovstvo, što je drski izazov oružanim snagama te nuklearno naoružane zemlje.

U napadu je samo jedan zrakoplov neznatno oštećen, rekao je glasnogovornik ratnog zrakoplovstva, dodajući da se u zračnoj bazi Minhas kod grada Kamre, u središnjoj pokrajini Punjab, ne nalazi nuklearno oružje. "Ni jedna zrakoplovna baza u Pakistanu nije nuklearna baza", rekao je on.

Oružani okršaj u bazi Minhas trajao je nekoliko sati a u njemu je ubijeno sedam militanata i jedan vojnik, izjavio je glasnogovornik. Noćni napad doveo je u pitanje službene tvrdnje da su vojne operacije ozbiljno oslabile militante koji vode nasilnu kampanju za rušenje promaeričke vlade i uvođenje stroge islamske vladavine.

Pročitajte i ovo Ilustracija hutisti ne posustaju Militanti pogodili dva broda i dva američka razarača! Ilustracija zatvorili sedam plaža Stravičan napad u plićaku: "Nitko nije vidio da dolazi morski pas"

>> Napadači u Pakistanu ubili šest vojnika i policajca

Snage osiguranja baze otvorile su vatru na militanate u samoubilačkim prslucima s eksplozivom dok su se približavali zrakoplovnim hangarima, na što su drugi militanti počeli pucati iz raketnih bacača izvan zidina baze, rekao je glasnogovornik zrakoplovstva.

Zapovjednik baze kapetan Muhammed Azam, koji je vodio operaciju protiv napadača, ranjen je ali u stabilnom stanju, izjavio je glasnogovornik. Baza Minhas, 75 km sjeveroistočno od Islamabada, nalazi se u susjedstvu Pakistanskog aeronautičkog kompleksa, glavnog centra za istraživanje i razvoj zrakoplovstva u kojem Pakistan proizvodi borbene zrakoplove JF-17, zajednički razvijene s Kinom.

Bombaši samoubojice izveli su napade u blizini baze i aeronautičkog kompleksa u 2007. i 2009. godini, ali nije izviješteno da je probijena njihova obrana. Vjeruje se da je u bazi Minhas smješteno nekoliko eskadrila borbenih zrakoplova te aviona za nadzor i izviđanje. Pakistanski talibani u zadnjih su nekoliko godina izveli niz spektakularnih napada na oružane snage, uključujući i napad na sjedište kopnene vojske u Rawalpiniju 2009. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene