Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Milijarda dolara otkupnine iranskim snagama i snagama povezanima s al-Qaedom u Siriji mogle bi biti okidač koji je zaključio prekidanje odnosa između Katara i ostalih arapskih država.


Katar je isplatio popriličnu otkupninu kako bi osigurao oslobađanje 26 članova sokolarske udruge, od kojih su neki bili članovi kraljevske obitelji iz Katara, a koji su lovili na području južnog Iraka, izjavili su zapovjednici militantnih skupina i vladinih dužnosnika u regiji.

Vezani članci Šeik Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani (Foto: AFP) Katar poziva na smirivanje napetosti između SAD-a i Irana: ''Eskalacija neće koristiti nikome u regiji'' Predsjednica Grabar-Kitarović sastala se katarskim emirom (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) Šeik nakon susreta s Predsjednicom: "Hrvatske tvrtke u Kataru daju veliki doprinos"

Novosti o otkupnini iz Katara dolaze nakon što su Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Jemen i drugi moćni vojni čelnici u Libiji u ponedjeljak prekinuli veze s Dohom.

SPA, saudijska državna tiskovna agencija, priopćila je da se prekidaju veze jer Katar "obuhvaća sve više terorističkih i sektaških skupina usmjerenih na uznemiravanje stabilnosti u regiji, uključujući muslimansko bratstvo, ISIS i Al Qaedu, te konstantno promovira poruku i ideje tih skupina putem svojih medija", izvještava Reuters.

Ovo je najveća diplomatska kriza u regiji Perzijskog zaljeva od rata u Iraku.

(P)otkupljivanje u Perzijskom zaljevu

Otkriveno je u ponedjeljak da je jedna od ključnih točaka za prekid odnosa Katar – Perzijski zaljev mogla biti upravo otkupnina koju su dužnosnici Katara platili ranije ove godine. Otkupninom su tehnički poduprli afganistansku al-Qaedu u Siriji, saznaje se od izvora koji je povezan s pregovorima o otkupnini.

Incident s otkupninom za članove kraljevske obitelji počinje u prosincu 2015. kada su skupinu sokolara iz pustinjskog kampa oteli džihadisti u južnom Iraku, izvještava Daily Mail.

Oni su legalno ušli u Irak kako bi lovili unutar pokrajine Muthanna, oko 230 milja (370 kilometara) jugoistočno od Iračkog glavnog grada Bagdada.

Osoba uključena u pregovore o otkupnini je navela kako su čak 11 zarobljenika bili članovi katarske kraljevske obitelji Al Thani. Sporazum o oslobađanju skupine postignut je u travnju i opet je pojačao zabrinutost među arapskim narodima da Katar podržava terorističke skupine.

Jedan od promatrača događaja u Perzijskom zaljevu navodi kako je „plaćanje otkupnine bila zadnja slamka koja je konačno slomila leđa deve“.

Od izvora se saznaje kako je Katar platio desetke milijuna dolara šiitskim skupinama i povezanim strankama s Al-Qaidom koji su uključeni u premještanje stanovništva u Siriji. Obje su skupine bile dio oružanog oporbenog saveza koji je ušao u sirijsku pokrajinu Idlib i preuzeo je od kontrole sirijske vlade 2015. godine.

Katar navodi kako ne pomaže ekstremističke skupine u Siriji ili drugdje, unatoč naporima da pomogne sunitske pobunjeničke skupine koji žele srušiti sirijsku vladu – a koju podupiru Iran i Rusija.