Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sud EU-a odbacio je u srijedu tužbu Mađarske i Slovačke koju su te dvije zemlje podnijele zbog odluke Vijeća EU-a o privremenom mehanizmu obveznog premještanja tražitelja azila.


"Svojom danas donesenom presudom Sud u cijelosti odbija tužbe koje su podnijele Slovačka i Mađarska", priopćeno je iz Suda čije je sjedište u Luxembourgu.

Vezani članci Migranti stoje u redu za hranu u prihvatilištu u Beogradu (Foto: AFP) Mještani sela u Vojvodini protjerali migrante "zbog straha i uništavanja obližnjih salaša" Slika nije dostupna Postupanje s izbjeglicama: Sud Europske unije objavio presudu protiv Hrvatske

Sud je presudio da je Vijeće imalo pravo donijeti odluku o obveznim kvotama za raspodjelu sirijskih izbjeglica iz Grčke i Italije.

Kao odgovor na migracijsku krizu koja je pogodila Europu tijekom ljeta 2015., Vijeće Europske unije donijelo je odluku kojom se htjela iskazati solidarnost s Italijom i Grčkom, ulaznim točkama za migrante, koje su se suočile s masovnim priljevom ljudi koji su bježali od rata u Siriji.

Ta odluka predviđa premještanje 120.000 osoba, kojima je nedvojbeno potrebna međunarodna zaštita, iz tih dviju država članica u druge države članice Unije tijekom razdoblja od dvije godine.

Sud je utvrdio da se odluka Vijeća EU-a, koju su Mađarska i Slovačke pokušale poništiti, temelji na Ugovoru o EU-u, koji kaže da "u slučaju da se jedna ili više država članica nađe u kriznoj situaciji zbog iznenadnog priljeva državljana trećih zemalja, Vijeće, na prijedlog Komisije, može usvojiti privremene mjere u korist dotične države članice ili dotičnih država članica".

Ta odluka Vijeća i bez obzira na pravni spor jako se sporo provodila u posljednje dvije godine.

Do kraja prošle godine iz Italije i Grčke raspoređeno je nešto manje od 28.000 osoba, a prema procjenama Komisije, još je preostalo rasporediti oko pet tisuća izbjeglica iz Grčke koji imaju pravo na azil i još nekoliko tisuća u Italiji. Osim nevoljkosti u državama članicama da primi izbjeglice, najveći dio izbjeglica ne želi ići u većinu zemalja, nego su njihov cilj uglavnom Njemačka, Švedska i još neke razvijenije zemlje.

Riječ je o izbjeglicama iz Sirije i Eritreje, koji gotovo po automatizmu imaju pravo na azil i međunarodnu zaštitu, dok ostale izbjeglice EU smatra ekonomskim migrantima koji nemaju pravo na azil.

Sporazum koji je EU u ožujku prošle godine zaključila s Turskom, drastično je smanjio broj dolazaka migranata u Grčku. Nakon toga izbjeglička je ruta premještena na središnji Meditiran, od libijske obale prema talijanskim otocima, ali većina tih izbjeglica nema pravo na azil. (Hina)