Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VREMENA SVE MANJE

NEMA DOGOVORA NI PLANA Europa i dalje ne zna kamo će s izbjeglicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obvezujuće kvote nisu se pokazale učinkovitima, ali unutar Europske unije i dalje nema konsenzusa o tome kako riješiti problem smještaja izbjeglica.

Među zemljama članicama i dalje nema suglasnosti oko novog pristupa u vezi s raspodjelom izbjegličkog tereta, nakon što u rujnu iduće godine istekne rok važećeg sustava o obvezujućim kvotama.

Pročitajte i ovo Vojska Ministarstvo potvrdilo uhićenje Pripadnik MORH-a prevozio migranta: Prijeti mu visoka kazna Ilustracija U potrazi za boljim životom Potonula dva čamca u Sredozemlju: Nestalo najmanje 27 ljudi

"Pokušavam pronaći kompromis, ali još uvijek nismo dotle stigli. Postoji još puno razlika u stajalištima", izjavio je njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere u Bruxellesu, gdje sudjeluje na sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a.

Ministri, između ostaloga, razgovaraju o prijedlogu novog sustava azila koji je predstavilo slovačko predsjedništvo. Njime se odbacuje bilo kakav mehanizam koji bi zemlje članice obvezivao da prima izbjeglice iz zemalja članica na vanjskim rubovima EU-a, u koje migranti prvo pristižu.

Umjesto toga, slovačko predsjedništvo predlaže da se svakoj zemlji ostavi na volju kako će pomoći drugoj članici koja se nađe pod velikim izbjegličkim pritiskom, neku vrstu "fleksibilne solidarnosti".

EU je donio plan o raspodjeli 160.000 izbjeglica iz Italije i Grčke prema obvezujućim kvotama koji bi trebalo provesti do jeseni 2017., ali se ostvaruje vrlo sporo, uz otvoreni otpor nekih zemalja.

O slovačkom prijedlogu raspravljalo se i na neformalnoj radnoj večeri ministara unutarnjih poslova u četvrtak navečer. "Imali smo vrlo otvorenu raspravu, koja je ponekad bila vrlo strastvena i vrlo iskrena", rekao je slovački ministar unutarnjih poslova Robert Kalinak, dodajući da se prošlogodišnji plan o obvezujućim kvotama nije pokazao učinkovitim.

Zemlje koje najviše trpe migrantski pritisak poput Italije, Grčke i Malte, protive se konceptu fleksibilne solidarnosti.

"Mi ćemo odbaciti taj prijedlog", rekao je talijanski ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano, dodajući da bi prije nego što se donese odluka o budućim pravilima za primanje azilanata, Europska unija trebala provesti već dogovoreni plan o relokalizaciji.

Rasprava o "fleksibilnoj" ili "učinkovitoj" solidarnosti nastavit će se u prosincu na sastanku ministara unutarnjih poslova, a onda i na summitu čelnika EU-a sredinom sljedećeg mjeseca.

Jedna od glavnih tema ministarskog sastanka u petak je pitanje sigurnosnih kontrola kod ulazaka državljana trećih zemalja u EU-u.

Europska komisija je u srijedu predložila uspostavu Europskog sustava za informacije o putovanjima i njihovu odobrenju (ETIAS) radi jačih sigurnosnih provjera putnika koji u EU mogu ulaziti bez viza.

Riječ je o sličnom sustavu koji imaju Sjedinjene Države, prema kojem se svi koji ulaze u tu zemlju, a ne trebaju vize, moraju preko interneta unaprijed registrirati najmanje 72 sata prije ulaska i platiti naknadu.

Ta se registracija mora napraviti samo jednom i onda vrijedi za veći broj putovanja te ubrzava preglede na graničnim prijelazima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene