Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić danas na Clintonovu forumu i s admiralom Lunneyem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Stjepan Mesić danas će u New Yorku sudjelovati na trećem godišnjem sastanku Clintonove globalne inicijative (CGI), nestranačkog foruma koji okuplja istaknute državnike, akademike, znanstvenike, čelnike korporacija, vjerske vođe i nevladine organizacije na konceptu konkretnog doprinosa rješavanju nekih od globalnih izazova.

Trodnevni skup CGI, čiji je pokretač bivši američki predsjednik Bill Clinton, bavit će se temama vezanim uz energiju i klimatske promjene, obrazovanje, zdravstvenu skrb u svijetu i ublažavanje siromaštva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na izričitu želju pokojnog Ivana Supeka Mesiću u BiH uručeno priznanje Internacionalne lige humanista Slika nije dostupna Zapažen početak prodaje Prvi dan prodano 220 tisuća primjeraka Bushevih memoara

Predsjednik Mesić će sudjelovati i u nastavku zasjedanja Opće skupštine i održati više bilateralnih susreta. Govor u Općoj skupštini održat će sutra.

Na svečanoj ceremoniji u Stalnoj misiji RH pri UN-u, Mesić će dodijeliti odlikovanje američkom admiralu Robertu J. Lunneyu, koji je odigrao ključnu ulogu u dodjeljivanju američke Medalje časti obitelji Petera Tomicha, 64 godine nakon što je Kongres odlikovao tog dočasnika američke mornarice hrvatskog podrijetla, za herojstvo pokazano prilikom japanskog napada na Pearl Harbour, 7. prosinca 1941.

Kongresna Medalja časti, najviše američko odlikovanje za hrabrost, predana je obitelji Petera Tomicha na nosaču aviona USS Enterprise u Splitu, 18. svibnja prošle godine.

Nadnarednik Tomich, "Chief Watertender", odnosno zapovjednik stroja na USS Utah, umro je herojski, zaštitivši posadu broda, jer je spriječio eksploziju parnih kotlova čime je izbjegnuta veća tragedija.


USS Utah, bojni brod iz klase Florida sagrađen 1909. godine, u Pearl Harbouru je služio kao brod za vježbu protuzračne obrane i kao radio upravljani brod-meta.

Nikada u povijesti SAD nije prošlo toliko puno vremena od dodjele najvišeg odlikovanja za hrabrost do njegove predaje najbližem rođaku, unatoč brojnim pokušajima u Ratnoj mornarici da se Tomichev rođak pronađe.

Admiral Robert J. Lunney iz New Yorka bio je najuporniji u
nastojanjima da mornaričkim vlastima podnese dokaz o postojanju Tomichevog rođaka, a među mnogim poduzetim naporima, putovao je i u Tomichevo rodno mjesto Prolog, kod Vrgorca u Dalmaciji, kako bi provjerio crkvene i općinske knjige.

Njegov prvi podnesak s dokazima Mornarica je odbila, no on nije odustajao i podnio je drugi koji je prihvaćen, čime je završeno traganje dugo šest desetljeća.

Peter Tomich ima časno mjesto u povijesti Ratne mornarice SAD, po njemu je 1943. nazvan razarač USS Tomich, njegovo ime nosi i učionica parnog pogona na Visokoj strojarskoj školi Ratne mornarice u Great Lakesu, Ilinois, a posvećen mu je dio stalnog postava izložbe u muzeju broda USS Utah, koji i danas leži prevrnut na bok u luci Pearl Harbour, na Havajima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene