Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Vrhunac napetosti

Merkel: Grčka dobila velikodušnu ponudu! Cipras odgovara: To je ucjena!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčkoj je preostalo vrlo malo vremena, već za nekoliko dana, 30. lipnja mora vratiti MMF-u 1,6 milijardi eura, što neće biti moguće bez dogovora s vjerovnicima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je grčku vladu da prihvati "velikodušnu" ponudu vjerovnika, a grčki premijer Aleksis Cipras je izjavio da odbija ultimatume i ucjene. Kancelarka Merkel je nakon završetka summita rekla da je u petak ujutro razgovorala s Ciprasom zajedno s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandom i da su mu savjetovali da prihvati "iznimno velikodušnu ponudu" vjerovnika".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon dramatičnog vikenda ŽIVOT BEZ BANAKA Grci se nadaju čudu: 'Još se nadam da ću se sutra probuditi i sve će biti u redu' Slika nije dostupna Razmišlja pozitivno Merkel: I dalje je 'moguć dogovor' o Grčkoj

Vjerovnici - Europska središnja banka, Europska komisija i Međunarodni monetarni fond u svojoj zadnji ponudi predložili su produljenje programa pomoći Grčkoj do početka prosinca i da bi u tom razdoblju mogla dobiti do 15,5 milijardi eura. Od toga iznosa, 12 milijardi bi osigurala Komisija i ECB, a 3,5 milijardi eura MMF.

Grčka bi zauzvrat trebala se obvezati da će provesti niz reformskih mjera, koje uključuju rezanje proračunske potrošnje. Problem je u tome što su ti prijedlozi u suprotnosti s onim što je vladajuća stranka Siriza obećavala svojim biračima u predizbornoj kampanji.

GRČKU OČEKUJU PRIJEVREMENI IZBORI? 'Prijedlozi koje vjerovnici nude ravni su samoubojstvu'

U isto vrijeme, grčki premijer Cipras je rekao da "odbacuje Europsku uniju koja bi funkcionirala na načelu ultimatuma i ucjena". Dodao je da je do dogovora još dug put.

U subotu popodne ponovno će se sastati ministri financija eurozone kako bi još jednom pokušali doći do sporazuma s Grčkom. Početak sastanka najprije je bio zakazan za 17.00 sati, a nešto kasnije pomaknut je na 14.00 sati. Kancelarka Merkel je rekla da je taj sastanak "odlučujući".

Grčkoj je preostalo vrlo malo vremena, već za nekoliko dana, 30. lipnja mora vratiti MMF-u 1,6 milijardi eura, što neće biti moguće bez dogovora s vjerovnicima. Predsjednik Europske komsije Jean-Claude Juncker rekao je da ponuda institucija ne počiva na načelu "uzmi ili ostavi". "Europska unija ne funkcionira tako, ne radi se o pristupu 'plivaj ili potoni'", rekao je Juncker.

Juncker je rekao da je optimistiračan u pogledu ishoda pregovora s Grčkom, ali da nije "preoptimističan".

DRAMATIČNO u središtu Unije - Ima li spasa za Grčku?

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je rekao da su sada u EU "fokusirani na to kako pomoći Grčkoj u ovom teškom trenutku" te da tu nema ultimatuma, nego da je riječ o vremenskom pritisku, budući da već u utorak istječe sadašnji program pomoći Grčkoj i na naplatu stiže rata od 1,6 milijardi eura.

"Nije politička ucjena kada stalno ponavljamo činjenicu da se rok približava. U svakom slučaju bit će kritično, ako ne bude dogovora", rekao je Tusk.

Zasad se ne spominje mogućnost sazivanja izvanrednog summita eurozone, iako ima spekulacija da bi do njega moglo doći ako na euroskupini ne bude dogovora. U tom se slučaju na izvanrednom summitu ne bi razgovaralo o pomoći Grčkoj nego o tome kako dalje bez nje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene