Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Maratonski sastanci

DRAMATIČNI DANI U pitanje su dovedeni temelji EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Bruxsellesu se održava dvodnevni summit šefova država i vlada zemalja članica Unije. Središnje teme su imigranti te britanski plan za reformu Europske unije. Paralelno s tim teku maratonski sastanci ministara financija oko Grčke.

Ovo su najdramatičniji dani u Bruxellesu jer su dovedeni u pitanje temelji Europske unije - monetarna politika i politika solidarnosti na kojoj je Unija nastala i na kojoj se gradi. Nema dogovora oko Grčke. Vjerovnici se ne mogu dogovoriti s grčkom vladom, plan reformi kojeg Cipras predlaže je odbijen što znači da nije dobar.

Pročitajte i ovo Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi" Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV Ivana Petrović iz Bruxellesa Hrvatska prvi put ravnopravna na sastanku europodručja: "Panike za sada nema"

Cipras očito ne razumije da ovu stvar grčkog duga neće moći riješiti politički, a da tehnički ne odradi domaću zadaću. Čini se kako se lijevo revolucionarno krilo Sirize sprema na bankrot. Izlazak Grčke iz eurozone bio bi poraz eura kao političkog projekta i prouzročio bi potres u svakom smislu. Jer ovaj bankrot Grčke, četvrti po redu, nema samo financijsku već političku pa ako baš hoćemo i geopolitičku dimenziju, osobito u svjetlu zategnutih odnosa između EU i Rusije. Najnoviji Economist, jedno od dubokih grla elita Unije na naslovnici kaže 'My big fat Greek devorce'. Prevedeno - izađete li bivši život će vas, kao i svaki imućan razvod - jako koštati.

Bez dogovora je završena još jedna runda pregovora Grčke i vjerovnika oko nastavka financijske pomoći u zamjenu za reforme. Jaz između dviju strana je toliki da su Europska komisija, Europska središnja banka i MMF pred ministre financija eurozone izašli s vlastitim prijedlogom reformi.

Renzi: Baltičke zemlje su najveći neprijatelji Grčke

'Vrata su još otvorena za grčku stranu da izađe s novim prijedlozima ili prihvati ono što je na stolu', kazao je Jeroen Dijsselbloem, predsjednik Euroskupine.

Ministri financija ponovno će se sastati u subotu. Dogovor se mora postići do kraja mjeseca kada Grčka mora platiti ratu od milijardu i 600 milijuna eura duga MMF-u. U suprotnom, Ateni prijeti bankrot i izlazak iz eurozone. Grčka i vjerovnici međusobno se optužuju za ucjenjivanje. Iako je vremena sve manje, grčki premijer je optimističan.

'Europska povijest je puna neslaganja, pregovora i kompromisa. Nakon sveobuhvatnih grčkih prijedloga, uvjeren sam da ćemo postići sporazum koji će pomoći eurozoni i Grčkoj da prevladaju krizu', rekao je Cipras.

Grčka kriza zasjenila je sastanak Europskog vijeća. Šefovi država i vlada zemalja Europske unije raspravljaju o navali imigranata na jug Europe i solidarnom prihvatu u drugim zemljama članicama.

'Problem migracije nije kuhala Hrvatska, nego su ga kuhale velike zemlje. Malo je teško tu govoriti o solidarnosti, ali spremni smo na jedan simboličan prihvat jednog manjeg broja ljudi. Jesmo, jer imamo senzibilitet za to očito veći od nekih drugih država srednje Europe', rekao je premijer Zoran Milanović.

S tim se slaže i šef glavne oporbene stranke koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku Europskih pučana. 'Radi se o jednom teškom humanitarnom problemu i doista ne možemo žmiriti na njega', rekao je Tomislav Karamarko. Zbog dubokih neslaganja zemalja članica, dogovor je neizvjestan.

Pitanje imigranata je već barem dvije godine vruće pitanje Europske unije i sad je na vrhuncu. Zemlje članice se oko toga ne mogu dogovoriti.

Veliki je jaz između južnih mediteranskih zemalja i onih sa sjevera. Mediteranske zemlje žele da se pitanje imigranata definira i podnese taj financijski teret njihova života za što sjeverne ne žele čuti. Britanija primjerice kaže: Dat ćemo brodove, novac ali u Britaniju nijedan neće ući. Cameron će predstaviti svoj plan reforme Unije koji predviđa labaviju Uniju s manjim ovlastima Komisije, a većim ovlastima nacionalnih država. Taj plan po svemu sudeći neće bit podržan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene