Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u četvrtak je, obećavši najmanje 10 milijarda dolara za eurozonu, rekao i kako očekuje da će se eurozona izvući iz dvogodišnje dužničke krize.


U razgovorima s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem i predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom o trgovini, ulaganjima i pitanjima viza na samitu EU-Rusija, Medvedev je izrazio oprezan optimizam glede izgleda da EU prevlada svoje dužničke probleme.

'Stanje je vrlo složeno i nadamo se da će naši kolege biti u stanju prevladati nagomilane teškoće', rekao je. 'Mi smo gotvo uvjereni u to i u tome vidimo i i naš interes', dodao je. EU je najveći trgovinski partner Rusije s razmjenom koja je od siječnja do rujna ove godine iznosila 286 milijarda dolara. EU je i najveći potrošač ruskog plina.

'Europa je utjecala na ruski uspjeh, kao što je, vjerujem, Rusija utjecala na uspjeh Europe', rekao je Barroso na ručku u tijeku sastanka. 'Trebamo težiti sveobuhvatnu i široku sporazumu s ambicioznim poglavljima u trgovini i energetici', istaknuo je. U četvrtak je Medvedevljev pomoćnik za gospodarstvo Arkadij Dvorkovič ponovio obećanje Moskve da osigura sredstva za eurozonu preko Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) te najavio da će to biti najmanje 10 milijarda dolara. Moskva je i prije najavljivala da bi 10 milijarda dolara bila gornja granica.

'Mi smo spremni dati naš dio preko MMF-a', rekao je Dvorkovič novinarima i dodao da je 'deset milijarda dolara minimum'. (Hina)

Vezani članci Aleksej Navaljni u Rusiji Aleksej Navaljni sletio u Rusiju pa ga odmah priveli, na moskovskom aerodromu uhićeni i njegovi pristaše Samo u Rusiji Razglednicama iz Rusije nasmijali i šokirali svijet, život im je stvarno zanimljiv