Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinuti Slovenci

Medicinska sestra oboljela od tuberkuloze bila u dodiru s 90 beba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Medicinska sestra zaposlena u ljubljanskom rodilištu, radila je s kroničnom tuberkulozom i bila u dodiru sa 173-oje majki i novorođenčadi.

Na kliničkom odjelu za perinatologiju Ginekološke klinike u Ljubljani jedna od medicinskih sestara oboljela je od akutnog oblika plućne tuberkuloze, što je u današnje doba prava rijetkost, izvijestili su iz Sveučilišnog kliničkog centra u Ljubljani, ali su istaknuli i kako nema razloga paniku. Iako je tuberkuloza zarazna bolest, iz spomenutog Kliničkog centra uvjeravaju kako su poduzete sve mjere predostrožnosti, piše portal 24ur.com.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KOD TRAVNIKA Noćna mora svake majke: Medicinske sestre u bolnici zamijenile dvije novorođene bebe Nastavljaju se negativni demografski trendovi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DEMOGRAFSKA KRIZA "Novogodišnje" bebe iznova ukazale na zastrašujuće razmjere problema koji bi nas mogao baciti na koljena

>> Pronađen lijek za tuberkulozu

Oboljela medicinska sestra, koja još pati i od problema s astmom, liječi se u bolnici i nije u životnoj opasnosti. Ona je do kolovoza bila na porodiljnom dopustu, a nakon toga je imala respiratorne probleme. Oporavljat će se, navodno, punih šest mjeseci. Prema procjenama s njom su u kontaktu bilo 173 osobe, od čega 90 novorođenčadi. Ukoliko se netko i zarazio, bolest će se manifestirati tek kroz mjesec ili dva, što znači da će svi koji su bili u kontaktu s oboljelom medicinskom sestrom, morati na pregled za mjesec dana.

Prema riječima direktora zarazne bolnice Golnik Mitje Košnika, razloga za zabrinutost nema, jer samo pet posto osoba koje su bile u kontaktu s osobom oboljelom od tuberkuloze razbole. 'Svatko tko u Sloveniji oboli od tuberkuloze, vrlo lako se može izliječiti', zaključio je Košnik. Bolest tuberkuloze prenosi se kapljično zrakom, a uzrokuje ju bakterija Mycobacterium tuberculosis, koja najčešće napada pluća.

Bojite li se zaraza po bolnicama?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene