Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Masovni prosvjedi na Filipinima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Filipinske snage sigurnosti pripremaju se za masovne demonstracije idući tjedan za vrijeme održavanja godišnjeg sastanka na vrhu zemalja desetočlane Organizacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

Oko pet tisuća policajaca i vojnika štitit će od 10. do 14. prosinca razne lokalitete u pokrajini Cebuu, 585 kilometara južno od Manile.

Pročitajte i ovo U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik - 1 Sve više stranih radnika U Hrvatsku stiže prvi filipinski svećenik: "Veliki su procesi pred nama" Slika nije dostupna Zajednička povelja zemalja jugoistočne Azije

Zasad nije bilo neke specifične prijetnje, ali službeno se naglašava kako su snage sigurnosti u pripremi zbog mogućih napada.

Vojska smatra kako je četveromjesečna ofenziva na jugu Filipina spriječila gerilce povezane s al-Qaidom da stvore planove napada na summit u Cebuu.

Na dnevnome redu summita bit će sigurnost, trgovina i energija. Očekuje se da sudionici sastanka na vrhu donesu deklaracije o borbi protiv terorizma, jačanju gospodarske integracije i energetske sigurnosti, javlja Reuters.

I sjevernokorejski program nuklearnoga oružja bit će tema summita na kojem će se čelnici Kine, Japana i Južne Koreje sastati s vodećim ljudima još deset zemalja jugoistočne Azije.

Filipini žele iskoristiti svoje predsjedanje ASEAN-om za
unapređivanje regionalnog društvenog razvoja. No oružje i novac vjerojatno će zasjeniti temu 'Brižna i velikodušna zajednica'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene