Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više tisuća kosovskih Srba prosvjedovalo je i u utorak u sjevernoj Mitrovici zbog proglašenja neovisnosti Kosova i ponovno su poručili da nikada neće priznati odvajanje Kosova od Srbije.


Sudionici skupa pod nazivom "Srbija da, neovisno Kosovo nikada", poručili su da će prosvjede organizirati sve dok odluka o neovisnosti Kosova ne bude poništena a sljedeći skup zakazali su za 8. travnja.

Vezani članci Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić: „Beograd neće pristati na ultimatume Kosova, neće biti lako onima koji su mislili da će Srbiji uzeti sve“ Slika nije dostupna Kosovo: U sjevernoj Mitrovici ubijen vijećnik Samostalne liberalne stranke

Demonstracije je organiziralo Srpsko nacionalno vijeće sjevernog Kosova, a jedan od govornika bio je i beogradski glazbenik Bora Đorđević.

Predsjednik Skupštine općine Zvečan Dragiša Milović izjavio je da unatoč pritiscima i ucjenama koje dolaze sa Zapada gotovo 150 zemalja nije priznalo "lažnu tvorevinu Kosovo".

Milović je poručio službenom Beogradu da u Europsku uniju treba ući cjelovita Srbija, s Kosovom, i zatražio da se 11. svibnja izbori na Kosovu organiziraju na svim razinama kako bi Srbi dobili svoje legitimne predstavnike.

Sa skupa u Mitrovici poručeno je da će Srbi surađivati s regionalnim administratorom UNMIK-a Geraldom Galuccijem jer je on jedini rekao da se silom ne mogu nametnuti politička rješenja.

Galucci je postao sporna osoba nakon njegova izvješća o neredima 17. ožujka u Mitrovici u kojem je kritizirao UNMIK-ovu policiju zbog primjene sile prema srpskim demonstrantima zbog čega Albanci više ne žele s njim surađivati.

Miran prosvjed Srba održan je u utorak i u Gračanici.