Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izrael odbija prekinuti invaziju na Libanon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje 26 civila poginulo je tijekom noći i danas u napadima izraelskih zrakoplova na južni Libanon, priopćila je policija, dok su vojni izvori potvrdili da su bombardirane dvije vojarne libanonske vojske u blizini Bejruta.

Vojarna Jamhour na uzvisini iznad Bejruta bombardirana je četiri puta, a nakon toga napadnuta je i vojarna Kfarchima na obali, jugoistočno od glavnoga grada.

Pročitajte i ovo Rusiji je teško povjerovati da je Islamska država odgovorna za teroristički napad Napad u Moskvi Rusiji je teško povjerovati u krivnju Islamske države: "Zapad se požurio pripisati im odgovornost" Pomahnitali medvjed u Slovačkoj, ilustracija Harao ulicama grada Slovačke vlasti podigle dronove kako bi ubile pomahnitalog medvjeda: Ozlijedio je 10-godišnju djevojčicu i još četvero ljudi

"U bombardiranju je bilo žrtava", rekao je glasnogovornik vojske ne navodeći točan broj stradalih.

Nešto kasnije objavljena je informacija kako je poginulo najmanje 11 vojnika, dok ih je 40 ranjeno.

Vojarna Jamhour nalazi se u blizini predsjedničke palače i sjedišta ministarstva obrane.

U napadima na pogranično mjesto Aitaroun poginulo je šest civila čija su tijela izvučena iz ruševina obiteljske kuće. "Troje djece i jedna odrasla osoba ranjeni su, ali su još tri osobe ostale u ruševinama", rekao je za medije gradonačelnik Salim Mrad.

Nekoliko sati prije toga u napadima na lučki grad Tyr poginule su četiri osobe.

Kamion, koji je prevozio medicinske potrepštine donirane od Ujedinjenih Arapskih Emirata, također je pogođen na autocesti između Damaska i Bejruta. Libanonsko Ministarstvo zdravstva objavilo je da je vozač je poginuo. 

Izraelski zrakoplovi i mornarica nastavili su u noći napade na južno predgrađe Bejruta, uporište Hezbollaha, gdje je tijekom četverodnevnog bombardiranja potpuno uništeno nekoliko četvrti. 

Unatoč velikoj zabrinutosti međunarodne zajednice, za sada nema znaka da bi moglo doći do diplomatskog rješenja prihvatljivog sukobljenim stranama.

Izrael i dalje odbija pregovarati o mogućem prestanku ofenzive na Izrael. Diplomatski napori međunarodne zajednice ne uspjevaju. Izraelski ministar vanjskih poslova najavio je kako će ofenziva prestati za nekoliko tjedana dodajući kako Izrael treba više vremena da dovrši započeto.

Hezbollah ne želi UN na Bliskom  

Član političkog vijeća Hezbollaha odbacio je korištenje UN-a ili bilo kakve međunarodne organizacije kao načina za rješavanje sukoba te skupine s Izraelom, javlja dnevni list "Izvestia".

"Mi smo protiv suradnje s UN-om ili drugom organizacijom -
marionetama SAD-a", izjavio je za "Izvestiu" član političkog vijeća Hezbollaha, Ahmed Melli.

Najavio je "odvažnije" napade ako Izrael nastavi
bombardiranje Libanona, koje traje već sedmi dan. 

"Poduzet ćemo ekstremnije mjere kako bismo obranili našu zemlju", kazao je Melli, odgovarajući na pitanje hoće li Hezbollah bombardirati Tel Aviv.

Raketama na Haifu

Istovremeno je u Izraelu šest raketa palo na grad Haifu, trenutačno najčešću metu Hezbollaha. 

Izraelski vicepremijer Shimon Peres izjavio je za Sky News da je Hezbollah u posljednjih šest dana ispalio oko 1.500 projektila na sjever Izraela. Prema tjedniku Jane's Defense Weekly, Hezbollah u svojim rezervama ima između 10.000 i 15.000 raznih projektila.

Ispitivanje javnog mišljenja provedeno u Izraelu, čije je rezultate objavio list "Yedioth Ahronoth", pokazalo je da većina Izraelaca podupire ofenzivu protiv Hezbollaha. Rezultati su pokazali da 86 posto Izraelaca smatra kako su napadi izraelske vojske na Libanon opravdani.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene