Pomor djece u Indiji (Foto: Twitter/Ministry of Health)
Pomor djece u Indiji (Foto: Twitter/Ministry of Health)

Dvadesetoro djece umrlo je od sindroma akutnog encefalitisa u posljednja 24 sata u indijskoj saveznoj državi Bihar. Time je broj smrti povezan uz encefalitis i toksično voće lychee (azijska trešnja) porastao na 93.


Epidemija koja je krenula početkom lipnja zabilježila je najveći broj smrtnih slučajeva u gradu Muzaffarpur.

Vezani članci Učionica, ilustracija (Foto: Getty Images) Škola u Indiji na meti žestokih kritika: Htjeli spriječiti učenike da prepisuju pa im na glave stavili - kartonske kutije Beba u inkubatoru, ilustracija (Foto: Getty images) U Indiji 73-godišnja žena rodila zdrave blizanke, otac (82) doživio infarkt

Ministar zdravstva Harsh Vardhan posjetio je Medicinski fakultet i bolnicu Sri Krishna u Muzaffapuru. Mediji javljaju da je, tijekom njegove četverosatne posjete bolnici, troje djece preminulo od ove opake bolesti.

Najmanje 200 pacijenata, od kojih su mnogi mlađi od 10 godina, još uvijek se liječe u dvije bolnice. Indijska vlada je rekla kako će "pružiti svu moguću potporu" državi i pogođenim obiteljima, piše BBC.

Državni dužnosnici kazali su kako su mnoge žrtve umrle zbog hipoglikemije ili niskog šećera u krvi. Encefalitis je virusna bolest sa simptomima poput visoke temperature, konvulzijama i glavoboljom.

Bolest povezana s voćem

Akutni encefalitis, poznat i kao upala mozga, povezan je s voćem lychee. To voće sadrži neuobičajenu kombinaciju aminokiselina koje ometaju proizvodnju glukoze, što dovodi do hipoglikemije koja, pak, pogoršava infekciju encefalitisa i dovodi do fatalnih posljedica.

Liječenje oboljele djece posebno je otežano visokim temperaturama i toplinskim valovima koji su na pogođenom području odnijeli 56 života. Liječnici kažu da su djeca u dobi od šest mjeseci do 15 godina najgore pogođena, a petina djece koja prežive moraju živjeti s neurološkim oštećenjima.

Ministarstvo zdravstva savjetovalo je građanima da ne puštaju djecu da se igraju na suncu te da paze na njihovu redovnu i zdravu ishranu. Škole ostaju zatvorene do 22. lipnja, kao mjera predostrožnosti za pomoć u upravljanju i suzbijanju krize.