Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trojica znanstvenika

Ovo su dobitnici Nobelove nagrade za kemiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za kemiju su trojica znanstvenika zaslužna za razvoj kompjutorskih modela složenih kemijskih procesa.

Američki znanstvenici Martin Karplus, Michael Levitt i Arieh Warshel dobitnici su Nobelove nagrade za kemiju 2013. za razvoj kompjutorskih modela složenih kemijskih procesa, objavila je švedska Kraljevska akademija znanosti u srijedu.

Pročitajte i ovo Narges Mohammadi, iranska aktivistica Iz zatvora Iranska aktivistica iz zatvora prokrijumčarila pismo te objavila: "Zalagat ću se za slobodu i jednakost čak i ako me to bude stajalo života" Dobitnici Nobelove nagrade za mir 2022. SVEČANOST U OSLU Primajući Nobela za mir, Ukrajinci i Rusi osudili Putinov rat: "Odsad je opiranje Rusiji ravno opiranju fašizmu"

>> Fascinantni detalji iz biografije nobelovca Petera Higgsa!

'Znanstvenici su postavili temelje moćnih programa korisnih za razumijevanje i predviđanje kemijskih procesa', navodi akademija u obrazloženju nagrade koja iznosi 1,25 milijuna dolara.

'Računalni modeli koji oslikavaju stvarne pojave postali su ključni za napredak današnje kemije', dodaje se.

'Laureati su omogućili da računalima uđemo u tajanstveni svijet kemije. Spoznaja kemijskih procesa omogućuje nam da optimiziramo katalizatore, lijekove i solarne panele', kažu u akademiji ističući da je otkriće važno i za razvoj lijekova.

Trojica znanstvenika dolaze s prestižnih američkih sveučilišta: Levitt sa Stanforda, Karplus s Harvarda, a Warshel sa Sveučilišta Južna Kalifornija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene