Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U bolnici do daljnjega

Mandela je obolio od plućne infekcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mandeli se vratila plućna infekcija, a njegovi liječnici tvrde da na lijekove reagira dobro te da razloga za zabrinutost nema.

Bivši predsjednik Južnoafričke Republike Nelson Mandela koji je u subotu primljen u bolnicu u Pretoriji, boluje od plućne infekcije, priopćio je u utorak ured predsjednika države ističući da nema razloga za zabrinutost za život nacionalnog heroja kojemu su 94 godine.

"Liječnici su obavili pretrage i one pokazuju da se vratila stara plućna infekcija za koju Madiba (Mandelino plemensko ime) prima potrebne lijekove na koje dobro reagira", ističe ured predsjednika JAR u kratkom priopćenju objavljenom u utorak ujutro.

Pročitajte i ovo Obitelj oplakuje mrtve u Gazi s gnušanjem odbacuju Određen datum: Izrael će na sudu odgovoriti na optužbe o genocidu Gaza Nakon opružbi JAR-a Izrael će izaći pred Međunarodni sud pravde: "Hamas snosi puno odgovornost koji vodi ispod bolnica, škola..."

>> Zuma posjetio Nelsona Mandelu u bolnici

To je prva službena informacija o naravi zdravstvenih poteškoća dobitnika Nobelove nagrade za mir za 1993., koji je 27 godina života proveo u kazamatima rasističkog režima aparthejda prije nego je 1990. pušten na slobodu i 1994. postao predsjednik.

"Plućne infekcije su jedan od najčešćih problema koji se javljaju u visokoj životnoj dobi, to nije ništa neuobičajeno", rekao je liječnik Mark Sonderup. "No, svaka zdravstvena komplikacija u tim godinama može biti razlog za zabrinutost".

Mandela je već u siječnju 2011. bio hospitaliziran zbog slične infekcije povezane s tuberkulozom od koje je obolio u tamnici u Robben Islandu, gdje je proveo 18 godina zatočeništva. Tada je čitava Južnoafrička Republika, koju zbog kulturne i jezične raznolikosti nazivaju "nacijom duge", strahovala za Mandelu, shvativši najednom da taj čovjek, nacionalni simbol kojega su svi iznimno voljeli i poštovali, nije besmrtan.

Svi mediji u zemlji pomno prate informacije o njegovu zdravstvenom stanju. Mandela se u javnosti nije pojavljivao od završnice Svjetskog nogometnog prvenstva 2010. koje se održavalo u njegovoj domovini.

Nacionalna televizija veoma rijetko objavljuje priloge o njemu snimljene u Qunuu, selu gdje je rastao i kamo se povukao s predsjedničke dužnosti, daleko od svakog oblika javnog života. Zadnja snimka Madibe potječe iz svibnja kada je primio izaslanstvo Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) u prigodi 100. obljetnice osnutka te stranke kojoj je dugo bio predsjednik.

Na toj se snimci vidi da je Mandela u visokim godinama i prilično dobra zdravlja, ali ukočenih crta lica, što odudara od njegova uobičajena smiješka koji je dugo imao udjela u njegovoj karizmi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene