Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Makedonci Grcima prosvjednu notu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Makedonsko Ministarstvo vanjskih poslova uputilo je prosvjednu notu Grčkom uredu za veze u Skopju zbog postupka grčkih vlasti tijekom jučerašnjeg prosvjeda mještana makedonske narodnosti u nekoliko sela u sjevernoj Grčkoj protiv vježbe grčke vojske na svojim poljima.

Zabrinutost zbog izgreda, u kojem je jedan prosvjednik lakše ozlijeđen, a četvorica uhićena, izrazila je već u ponedjeljak makedonska Vlada, a u utorak je Ministarstvo vanjskih poslova uputilo prosvjednu notu Grčkom uredu za veze u Skopju.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Grčkoj - 3 prosvjedovalo 30.000 ljudi VIDEO Nemiri na ulicama Grčke na godišnjicu stravične željezničke nesreće: Letjeli molotovljevi kokteli i suzavci Grčki premijer Alexis Tsipras (Foto: AFP) Završio 27-godišnji spor Grčki parlament prihvatio pristupanje Makedonije u NATO savez: "Osjećam da smo učinili svoju patriotsku dužnost"

Makedonski Radio je javio da su uhićeni u međuvremenu oslobođeni i da se stanje u grčkim selima s makedonskim stanovništvom smirilo.

Prosvjed Makedonaca u sjevernoj Grčkoj počeo je prije desetak dana kad se grčka vojska s oklopnim vozilima rasporedila po njihovim poljima i počela vježbe bojnim streljivom. Nakon kraćeg prosvjeda vojska se povukla, ali se u ponedjeljak vratila pojačana policijskim snagama.

Mjesno stanovništvo pokušalo je spriječiti vojnu vježbu prosvjedom i blokadom cesta, na što je intervenirala grčka policija. Kako u utorak izvješćuje dnevni skopski list 'Nova Makedonija', policija je tukla stanovništvo i uhitila četiri osobe.

Kočo Tasopulos iz sela Zabrdana za Makedonski je radio izjavio da vojne vježbe uništavaju seljačka polja te da su i opasne za njihov život.

Grčka policija je privela, a zatim protjerala tri novinarske ekipe iz Makedonije koje su htjele posjetiti mjesto izgreda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene