Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništa bez Izraela

'Gaza je i dalje bure baruta, njezini stanovnici očajnički trebaju rezultate'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je u nedjelju Vijeće sigurnosti UN-a da donese obvezujuću rezoluciju koja bi odredila vremenski okvir za uspostavu palestinske države.

Govoreći na donatorskoj konferenciji za obnovu Pojasa Gaze u Kairu, Abas je rekao da međunarodna zajednica treba osigurati 'ozbiljne pregovore' koji bi omogućili konačno rješenje palestinskog pitanja.

Pročitajte i ovo Ismail Hanija Zračni napad Izraelci ubili tri sina i unuke šefa Hamasa u Gazi, on poslao važnu poruku Izraelska vojska - 6 Otvara se nova fronta? Izrael objavio da je spreman za akciju protiv moćne sile: "Kao što uništavamo Hamas, tako ćemo i njih..."

Abas je izrazio 'uvjerenost da postoji regionalna i međunarodna volja' da se osigura potrebnih četiri milijarda dolara za obnovu Pojasa Gaze nakon izraelskog bombardiranja u kojem je uništeno 61.000 kuća a poginulo je 2200 Palestinaca i 73 Izraelaca.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon upozorio je svojem govoru da je Pojas Gaze i dalje 'bure baruta'.

'Gaza je i dalje bure baruta, njezini stanovnici očajnički trebaju vidjeti rezultate u svojem svakodnevnom životu', rekao je.

Ban Ki-moon je podsjetio da se 2009. međunarodna zajednica već bila sastala u Egiptu radi obnove Gaze, razorene trima ratovima u zadnjih šest godina. 'Obećali smo potporu i dogovorili smo se o obnovi, a danas smo ponovno ovdje (...) ciklus obnove i uništavanja se nastavlja, i pogoršava', konstatirao je.

Američki državni tajnik John Kerry pozvao je na nastavak mirovnog procesa između Izraelaca i Palestinaca i obećao još 212 milijuna dolara pomoći za obnovu Pojasa Gaze te 84 milijuna za UN-ovu humanitarnu agenciju u Gazi. Ukupna američka pomoć time prelazi 400 milijuna dolara. SAD je Gazi od ljeta već pomogao s 118 milijuna dolara.

'Ova konferencija treba osigurati ne samo novac nego i novo obećanje svih strana da će raditi na miru (...)', rekao je. 'Sve ostalo bit će inače samo privremeno a ne dugoročno rješenje.'

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman poručio je tim povodom da je Izrael neophodan čimbenik obnove Pojasa Gaze iako nije bio pozvan na donatorsku konferenciju u Kairu.

Dogovor Fataha i Hamasa: vlada nacionalnog jedinstva preuzima kontrolu nad Gazom

'Gaza ne može biti obnovljena bez suradnje i sudjelovanja Izraela', rekao je ministar u razgovoru za portal Ynet.

Izrael, koji Pojas Gaze drži u strogoj blokadi od 2006., može de facto spriječiti, ali i olakšati dostavu pomoći toj palestinskoj enklavi.

Izraelske vlasti traže jamstva da Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze, neće iskoristiti međunarodnu pomoć u vojne svrhe.

Na pitanje o mogućem materijalnom ili financijskom doprinosu Izraela obnovi, glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova rekao je za France Presse da će se to 'pitanje za izraelske vlasti postaviti odmah nakon konferencije u Kairu.'

Hamas i druge palestinske frakcije koje su sudjelovale u ratu ovog ljeta nisu bili pozvani u Kairo.

Lieberman je s rezervom komentirao američki prijedlog da se nastavi mirovni proces prekinut u travnju, ocijenivši da palestinski zahtjevi da im se jednostrano prizna država ne stvaraju ozračje povjerenja potrebno za nastavak pregovora.

'Treba vidjeti u kakvom bi se okviru i o kojim pitanjima vodili pregovori. Ako bi to bili samo palestinski zahtjevi, onda bi to bilo gubljenje vremena', rekao je.

Mirovni pregovori obustavljeni su u travnju zbog izraelskog nezadovoljstva palestinskim dogovorom o političkom jedinstvu s Hamasom te palestinskih prigovora zbog gradnje židovskih naselja.

Otvarajući konferenciju u Kairu, egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sissi pozvao je Izrael da razmotri pokretanje novog mirovnog procesa s Palestincima na temelju arapske inicijative iz 2002. koju je Izrael ranije odbio.

'Ovaj trenutak trebali bi pretvoriti u stvarnu početnu točku za postizanje mira koji bi osigurao stabilnost i napredak, a san o suživotu pretvorio u stvarnost, sve ono što sadrži arapska mirovna inicijativa', rekao je Siss.

Plan, koji je Saudijska Arabija predložila na summitu Arapske lige u Beirutu 2002., predviđa puno priznanje Izraela, ali samo ako se povuče s teritorija osvojenog u ratu 1967. i pristane na 'pravedno rješenje' za palestinske izbjeglice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene