Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sprečavanje još jedne tragedije

Uhićen direktor tvrornice aluminija, i Kopački rit potencijalno u opasnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarska se nada da će do utorka završiti izgradnju brane koja bi trebala zadržati toksični mulj koji se nakon puknuća spremnika izlio na zapadu Mađarske.

Oko milijun prostornih metara toksičnog mulja, nusproizvoda u proizvodnji aluminija, iscurilo je prošlog ponedjeljka iz spremnika tvornice za proizvodnju aluminija i preplavilo sela te zagadilo rijeke na zapadu Mađarske. U nesreći je život izgubilo sedam osoba, ozlijeđene su 123, a zagađene su i rijeke koje se ulijevaju u Dunav. Jedna se osoba još vodi kao nestala.

Pročitajte i ovo Mađarski predsjednik Viktor Orban nakon dvije godine Preokret Viktora Orbana, parlament odobrio pristupanje Švedske NATO-u: "Ovo je povijesni dan" Američki senatori u Budimpešti srozavanje demokracije "Neobično i zabrinjavajuće": Mađarska vlada nije primila američke senatore u službenom posjetu

Zbog odgovornosti za izlijevanje opasnog mulja uhićen je Zoltan Bakonyij, direktor tvornice MAL, a iz mađarske Vlade su rekli kako će odgovorni za nezapamćenu ekološku katastrofu morati snositi sve posljedice, uključujući i financijske. Tvornica je privremeno nacionalizirana dok ne završi istraga. Inače, u Mađarsku su danas došli i stručnjaci iz Europske unije koji će pomoći u sprječavanju daljnje ekološke katastrofe.

'Mi se nadamo da će brana biti dovršena do utorka', rekao je glasnogovornik mađarskoga premijera Peter Szijjarto za televizijsku postaju TV2 u ponedjeljak. 'Na mjestu nesreće radi 4000 ljudi i 300 strojeva, što znači da činimo sve što možemo kako bismo spriječili još jednu tragediju'.

Novo izlijevanje mulja prijeti Kopačkom ritu

Izlijevanje novog vala toksičnog mulja moglo bi dovesti u opasnost i stanje u našem parku prirode Kopački rit.

'Novo izlijevanje bi stvarno bilo katastrofa, a nadamo se kako do toga neće doći. Ipak, pratimo stanje, kontaktiramo nadležne službe i razmatramo sve moguće scenarije', rekao nam je glavni nadzornik u Kopačkom ritu Damir Opačić koji je potvrdio i mogućnost zatvaranja pet kanala kojima voda iz Dunava dolazi u Kopački rit. Ipak, ni to ne bi spriječilo ekološku katastrofu.

'Ukoliko bi se otrovni mulj ipak pojavio u Dunavu, to bi bila velika katastrofa po svu floru i faunu. Čitav ekosustav rijeke bio bi uništen i to na dugi niz godina. Kada otrov dođe gdje mu nije mjesto, on uništava sve pred sobom', izjavio je Opačić.

>> Drugo izlijevanje toksičnog mulja ne može se spriječiti!

Glasnogovornik mađarske službe za izvanredna stanja Tibor Dobson rekao je da evakuirani stanovnici obližnjeg sela Kolontar moraju još ostati u privremenom smještaju. 'Oni se danas neće moći vratiti kući, premda gradnja brane dobro napreduje i gotovo je 70 posto dovršena', rekao je Dobson za TV2.

Kolontar je evakuiran u subotu kada se pojavila pukotina u sjevernoj stijenki spremnika, zbog čega je postojala mogućnost drugog izlijevanja toksičnoga crvenog mulja. No, posljednje provjere, rekao je Dobson u ponedjeljak, pokazuju da se pukotina nije proširila. (Hina/E.F.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene