Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lugovoj osumnjičen za smrt Litvinenka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski detektivi koji istražuju ubojstvo bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinenka identificirali su glavnog osumnjičenika, čovjeka koji je također nekad bio ruski špijun.

Britanski detektivi će, unatoč prethodnim najavama nazočit ispitivanju ključnog svjedoka Andreja Lugovoja, javili su ruski mediji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rusija odbila izručiti Lugovoja Slika nije dostupna Lugovjeva izjava potaknula istragu špijunaže

'Mislim da bi se susret trebao održati danas. To je isplanirano', rekao je suradnik Lugovoja, Vjačeslav Sokolenko.

On je pratio Lugovoja na putu za London početkom studenoga, ali tvrdi kako nije nazočio sastanku s Litvinenkom.

Britanski detektivi stigli su u Moskvu u ponedjeljak navečer u sklopu istrage kako bi ispitali nekoliko ljudi, ali im je ubrzo rečeno kako neće moći razgovarati s bivšim agentom KGB-a Andrejom Lugovojom kojeg smatraju glavnim osumnjičenim. On je nedostupan, hospitiliziran je zbog znakova trovanja radijacijom, obavjestili su ih ruski dužnosnici.

Ruska vlada ometa istragu

Jedan visoki britanski dužnosnik izjavio je kako ruska vlada
ometa istragu unatoč tome što sve više znakova upućuje na Rusiju i Lugovoja.

ABC News je rekonstruirao kretanje Lugovoja od Moskve do Londona sve do dana kada se sastao s Litvinenkom u jednom londonskom hotelu.

Tjedan dana prije nego što je Litvinenko otrovan, Lugovoj je putovao u London 25. kolovoza. U zrakoplovu kojim je doletio, kao i u hotelu Sheraton u kojem je odsjeo otkrivena je radijacija.

Dan prije trovanja, 31. listopada, Lugovoj je ponovno došao u London i ponovno je njegov zrakoplov i njegov hotel, ovaj put Millenium, kao i nogometni stadion koji je posjetio bio pozitivan na radijaciju.

Izgleda da je i sam Lugovoj kontaminiran. Prije nego što je
hospitaliziran obećao je da će surađivati u istrazi. 'Moram, kako bih izbjegao bilo kakva nagađanja', rekao je.

Ruski glavni tužitelj Jurij Čajka izjavio je u utorak na tiskovnoj
konferenciji u Moskvi kako Rusija neće izručiti moguće osumnjičene za ubojstvo Litvinenka Velikoj Britaniji nego će im suditi kod kuće.

'Britanski detektivi ih neće moći uhititi jer su građani Rusije
i ruski Ustav to ne dopušta' rekao je Čajka.

Litvinenko (43) umro je 23. studenoga u Londonu i toksikolozi su u njegovom tijelu pronašli radioktivni izotop polonij 210. Bivši ruski špijun na samrtnoj je postelji, za naručivanje njegova ubojstva, optužio predsjednika Vladimira Putina. Kremlj je odbacio te optužbe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene