Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzbuna

UMALO NESREĆA NA NEBU Bliski susret aviona i bespilotne letjelice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bliski susret Airbusa A380 i bespilotne letjelice zbio se u Los Angelesu.

Pilot putničkog zrakoplova Lufthanse izvijestio je da se u petak umalo sudario tijekom slijetanja u međunarodnu zračnu luku u Los Angelesu s bespilotnom letjelicom, objavila je američka savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA).

Bliski susret Airbusa A380 i bespilotne letjelice zbio se oko 13.30 sati po lokalnom vremenu na visini od 152 metra, a bespilotne letjelica proletjela je iznad zrakoplova njemačkog avioprijevoznika na udaljenosti od 61 metra u trenutku dok je Lufthansin avion bio 22,5 kilometara istočno od zračne luke, naveo je FAA.

Pročitajte i ovo Ilustracija izazvali bijesne reakcije "Što je s ljudima? To je tako opasno": Deseci posjetitelja festivala uperili lasere u putnički avion Turbulencije u zrakoplovu na letu i slavni glumac Panika u zraku: Putnici udarali glavama u spremište, krv na sjedalu, beba poletjela iz nosiljke

Lufthansin pilot nije trebao izvoditi manevre izbjegavanja i putnički zrakoplov na letu 456 sigurno je sletio nekoliko minuta kasnije, kazao je glasnogovornik FAA Ian Gregor.

FAA je odmah uzbunila zračne snage policije u Los Angelesu.

Senatorica Dianne Feinstein iz Kalifornije, koja je u proceduru u Kongres poslala zakon koji uvodi nove sigurnosne odredbe za bespilotne letjelice, kazala je kako taj slučaj ukazuje na opasnost koju za komercijalne letove predstavljaju neregulirane aktivnosti dronova.

"Ovo je još jedan slučaj koji je mogao izazvati pad zrakoplova i to je potpuno neprihvatljivo", napisala je Feinstein u priopćenju.

Prema američkim saveznim propisima zabranjeno je kretanje bespilotnih letjelica na visini većoj od 122 metra te u radijusu od 8 kilometara oko zračnih luka bez prethodnog kontaktiranja kontrole leta. Osobe koje upravljaju bespilotnim letjelicama moraju ih držati udaljene od drugih letjelica i ljudi.

FAA je od travnja 2014. primio 42 prijave protiv bespilotnih letjelica koje ugrožavaju zračni promet u blizini međunarodne zračne luke u Los Angelesu, prema Los Angeles Timesu. U Kaliforniji je tijekom protekle dvije godine gotovo 200 pilota izvijestilo o bliskim susretima s dronovima, prenio je list. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene