Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski studenti na silu su upali u zgradu u kojoj se nalazi sjedište Konzervativne stranke u Londonu, svladavši policiju tijekom manifestacije protiv utrostručenja troškova upisa na sveučilišta.


Početkom poslijepodneva više desetaka prosvjednika uspjelo se popeti na krov, gdje su istaknuli svoje transparente. Čini se da su policijske snage bile zatečene odlučnošću prosvjednika, pa su specijalne snage pozvane prekasno. U sukobu je pet osoba ozlijeđeno.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Striptizom plaća školarinu: Manje su me poštivali dok sam bila konobarica Slika nije dostupna Kako platiti faks? Hm, ovako?!

Predsjednik državnog sindikata studenata Aaron Porter je rekao da u 'potpunosti osuđuje nasilje' i istaknuo da je 'ponosan na mirno sudjelovanje 50.000 studenata na prosvjedu organiziranom tijekom jutra'. Policija je procijenila da je oko 20.000 studenata u pratnji profesora, prosvjedovalo protiv vladina plana povećanja školarina na engleskim fakultetima. To je najveća manifestacija organizirana od stupanja na vlast vlade Davida Cameruna u svibnju ove godine.

Ranije tijekom dana, zamjenik premijera Nick Clegg, vođa liberalnih demokrata bio je u gornjem domu suočen s napadom na plan povišenja troškova upisa na sveučilišta. Tu mjeru koju žele uvesti konzervativci, prihvatili su liberalni demokrati koji su dio vladine koalicije, iako su LibDems tijekom izborne kampanje obećali da neće povisivati školarine. Sada troškovi upisa britanskih i europskih studenata na engleska sveučilišta ne prelaze 3.290 funti ili 3.777 eura po studentu godišnje, ali vlada Davida Camerona želi ih povisiti na 6.000 funti i u izvanrednim okolnostima na 9.000 funti.(Hina)