Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Trojica britanskih muslimanskih ekstremista u ponedjeljak su proglašeni krivima zbog pokušaja podmetanja bombi domaće izrade na prekooceanskim letovima u putničkim zrakoplovima u ljeto 2006., izvijestio je sud u Londonu.


Urota je spriječena zahvaljujući ažurnosti tajnih službi. U protivnom bi to bio jedan od najtežih zločina nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. te bi u ime islama poginulo puno žrtava, priopćio je sud. Skupina muslimanskih ekstremista u kolovozu 2006. namjeravala je u samoubilačkim napadima tekućim vodikovim-peroksidom kojim su napunili boce za voćne sokove, srušiti sedam zrakoplova na prekooceanskim letovima za Kanadu i SAD. Nakon tog incidenta zabranjeno je unošenje bilo kakve tekućine u zrakoplove.

Vezani članci Dan slobode u Velikoj Britaniji DNEVNIK.hr u Londonu na Dan slobode - Englezi bijesni zbog aplikacije: Mnogi još dugo neće okusiti slobodu Putovanje u doba pandemije, ilustracija Ukinute gotovo sve mjere, premijer poziva na oprez: "Ovo je pravi trenutak, ali moramo biti oprezni. Virus je i dalje tu"

Porota Woolwich Crown Courta osudila je 28-godišnjeg Abdula Ahmeda Alija za urotu. 28-godišnji Tanvir Husein i 29-godišnji Asa Sarvar također su proglašeni krivima po istim točkama optužnice. Sva trojica muškaraca rođena su u Britaniji, no održavali su bliske veze s Pakistanom. Presude će im biti izrečene idućeg tjedna. Još četvorica njihovih kolega oslobođena su optužbi.  (Hina)