Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Makedonci su u nedjelju počeli izlaziti na lokalne izbore koji će, po ocjeni stranih medija, predstavljati test za vladu Zorana Zaeva koja je došla na vlast pet mjeseci ranije poslije dugogodišnje vladavine konzervativaca.


Na izborima u u Skoplju i 80 općina biraju se gradonačelnici i vijećnici.

Vezani članci Slika nije dostupna Novi postupci protiv bivšeg makedonskog premijera: Gruevski ilegalno financirao svoju stranku Slika nije dostupna Izbori u Makedoniji: Nikola Gruevski ostaje premijer

Prema anketama, u tijesnoj je prednosti vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), posebno u Skoplju gdje njegov kandidat za gradonačelnika vodi za 2,6 posto u odnosu na konzervativnog protukandidata.

Glavna oporbena konzervativna stranka VMRO-DPMNE do izbora ima većinu mandata na lokalnoj razini i na izborima prije četiri godine osvojila je 56 od 81 općine, dok su socijaldemokrati tada osvojili četiri općine.

Najžešća bitka vodi se u Skoplju

Agencija Tanjug prenosi da će se, prema procjenama analitičara, najžešća bitka na šestim po redu lokalnim izborima od proglašenja neovisnosti Makedonije, voditi u makedonskoj prijestolnici, gdje će se za poziciju gradonačelnika natjecati osam kandidata iz različitih političkih stranaka.

Ankete pokazuju da su favoriti za prvog čovjeka Skoplja kandidati dvije najutjecajnije makedonske stranke - VMRO-DPMNE-a bivšeg premijera Nikole Gruevskog, i vladajućeg SDSM-a premijera Zorana Zaeva - Koče Trajanovski, odnosno Petre Šilegov.

Trajanovski je u kampanji obećao da će, ako treći puta preuzme funkciju gradonačelnika Skoplja, za zamjenika imenovati Albanca Muhameta Ametija, koji će biti zadužen za izravnu komunikaciju s albanskom zajednicom.

Od osam kandidata u utrci za gradonačelnika Skoplja tri su kandidata albanskih političkih stranaka.

Premijer pozvao na oslobađanje zemlje od kriminalnog režima

Makedonski premijer i vođa SDSM Zoran Zaev pozvao je građane da u nedjelju masovno izađu na lokalne izbore i glasuju za kandidate njegove stranke, kako bi "zajedno oslobodili zemlju od ostataka kriminalnog režima VMRO DPMNE Nikole Gruevskog", prenosi agencija Beta.

Bivši premijer Gruevski očekuje da će VMRO DPMNE pobijediti na lokalnim izborima i da će ubrzo poslije toga uslijediti izvanredni parlamentarni izbori na kojima će njegova stranka opet osvojiti vlast i "vratiti svjetlost poslije četveromjesečne pomrčine". On je tijekom kampanje svakodnevno izražavao sumnju u regularnost izbornog procesa optužujući SDSM za zloupotrebu institucija.

Za mjesta gradonačelnika bori se oko 800 kandidata iz 19 stranaka i koalicija, a samostalno nastupaju 64 kandidata.

Birališta se zatvaraju u 19 sati. Drugi krug izbora bit će održan 29. listopada. (HIna)