Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREOKRET

Zaev dobio mandat za sastav vlade: "Vjerujem u jedinstvo, radit ću svim srcem"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gjorge Ivanov, predsjednik Makedonije, dao je Zoranu Zaevu, predsjedniku SDSM-a, mandat za sastav nove vlade.

Gjorge Ivanov je Zoranu Zaevu mandat dao točno u podne u vili "Vodno" u Skopju, javljaju makedonski mediji.

Pročitajte i ovo Makedonija (Foto: AFP) Dogovor s Grčkom Jedna varijanta prihvatljiva objema stranama: "Pronađeno je rješenje za ime Makedonije" Slika nije dostupna Drugi krug izbora Makedonija bira lokalne čelnike

Zaev je novinarima rekao da će vladu formirati sa strankama koje su mu dale potpise za formiranje većine, te da će to pokušati učiniti u narednih 10 dana, javlja portal Mkd.mk

Najavio je reforme kojima će nova vlada graditi građansku, unitarnu i europsku Makedoniju. "Sve snage ćemo fokusirati na izgradnju pravde i pravne države. Osigurat ćemo životne uvjete za sve građane Makedonije uz uzajamno poštovanje i uvažavanje multietičnosti države", rekao je Zaev nakon što je dobio mandat. 

Rekao je da će raditi "kao i prije, svim srcem, vjerujući u jedinstvo"  te poslao poruku "da svi ostave  preostale razlike, izolacija, mržnja, nesnošljivost i destruktivnu politiku koje su uništile naše živote". 

Ivanov je poručio da je odlučio dati mandat Zaevu jer su uklonjene prepreke za to, odnosno izabrana je nova parlamentarna većina i predsjednik parlamenta, koji je predsjedniku Makedonije poslao izjavu s jamstvima koja je tražio. 

Izvanredni parlamentarni izbori u Makedoniji su održani 11. prosinca 2016. godine, no izvršnu vlast još uvijek vodi tehnička vlada.

Mediji javljaju da je Ivanov promijenio stav nakon što mu je nedavno u posjet stigao Hoyt Brian Yee, zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove koji se u dva dana sastao sa svim političkim predstavnicima u Makedoniji. 

Kao razlog odbijanja Ivanova da Zaevu da mandat navodi se takozvana "Tiranska platforma", dokument kojeg su potpisale albanske stranke iz Makedonije. Taj je dokument poslužio kao povod brutalnom napadu na makedonske zastupnike prilikom izbora predsjednika parlamenta. Kritičari, međutim, tvrde da je stvarni povod odbijanju predaje vlasti to što se VMRO pribojava obračuna s kriminalom iz vremena njihove vladavine. 

Zaev je parlamentarnu većinu formirao s tri albanske stranke - DUI, Savezom za Albance i pokretom Besa.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene