Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Makedonsko pravosuđe je objavilo u četvrtak nove postupke protiv bivšeg premijera Nikole Gruevskog koji je pobjegao u Mađarsku, a u domovini mu prijeti zatvor, objavilo je državno odvjetništvo.


Već osuđen na dvije godine zatvora zbog zloporabe ovlasti, Nikola Gruevski (48) je optužen za ilegalno financiranje svoje stranke, VMRO-DPMNE između 2009. i 2015. godine, kao i izgradnju sjedišta stranke, prema priopćenju makedonskog tužiteljstva.

Vezani članci Viktor Orban, mađarski premijer, sa zaštitnom maskom na sastanku Europskog vijeća u srpnju 2020. Gotovo stotinu umrlih u jednom danu: Mađarska produljila izvanredno stanje Mađarski premijer Viktor Orban "Trump prije Trumpa": Dolaskom Bidena u Bijelu kuću susjedima prijeti promjena odnosa s SAD-om

Tisak zemlje je otkrio da se radi o najmanje 4,6 milijuna eura ilegalnog financiranja.

Za te nove procese, odvjetništvo traži zatvorsku kaznu za Gruevskog koji je 11. studenoga pobjegao preko Albanije, Crne Gore i Srbije u Mađarsku gdje je zatražio politički azil.

Gruevski je osuđen u listopadu na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe službene dužnosti prilikom nabave 600.000 eura vrijednog mercedesa.

Protiv njega se vodi još pet sudskih postupaka, a on drži da je sudski progon kojemu je izložen politički motiviran.

Skoplje zahtijeva od Mađarske da mu izruči Gruevskog koji ističe svoju bliskost s mađarskim šefom vlade Viktorom Orbanom.

Obojica su zagovornici tvrde linije u pogledu pitanja imigracije.

Gruevski je slijedio beskompromisnu liniju u sukobu s Grčkom koja je zahtijevala od svog malog susjeda promjenu imena kako bi ukinula veto na pristup Makedonije u NATO i Europsku uniju.

Makedonski parlament trenutačno razmatra sporazum u tom smjeru. (Hina)