Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neplaćena 'trolica'

USAMLJENA HEROINA Razotkrila je Putinovu tvornicu trolova i sada strahuje za život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljudmila Savčuk iz Sankt Peterburga bila je jedan od trolova Kremlja na internetu, a onda je odlučila otkriti njihove tajne.

Zadatak Ljudmile Savčuk je bio da po narudžbi Kremlja, odnosno predsjednika Vladimira Putina, širi komentare o određenim temama. No, ona je odlučila drugačije i od tada strahuje za život.

Ljudmila Savčuk je preko oglasa u novinama došla do tvrtke i posla no, nikada nije dobila ugovor o radu i dva mjeseca nije dobila plaću. To je ovoj novinarki bio povod da tuži tvrtku. Ona je dobila presudu u svoju korist, a svijet je na taj način saznao za rusku tvornicu trolova koja radi po narudžbi Kremlja.

DW je razgovarao sa Ljudmilom koja je opisala kako je izgledao rad u tvrtki čiji je formalni naziv bio zvala Agencija za internet-istraživanje.

'Tamo radi mnogo ljudi, koji zapanjujućim tempom proizvode komentare, postove, slike i video snimke. Oni njeguju svoje grupe na socijalnim mrežama, pišu blogove, chetaju. To je gigantski posao! Oni su smješteni u Sankt Peterburgu, u ogromnoj poslovnoj zgradi na četiri kata. Sve kancelarije su pune', ispričala je.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin - 2 Nije odao počast Kremlj tvrdi da je Putin ožalošćen: "Malo je vjerojatno da itko razumije kroz što on prolazi" Vladimir Putin Jasan stav Putinova nova prijetnja: "Oni za nas postaju legitimne mete, ma gdje se nalazili"

'Putin će ići tako daleko koliko mu se dopusti. On želi čitavu Europu'

Nadležni bi, dodala je, išli od računala do računala i dijelili zadatke.

'On se sastoji u tome da se napiše vijest, najčešće s ruske državne televizije. A onda se dobije uputa kako tu vijest treba preraditi, koje naglaske treba staviti. Tebi je dakle tvoje mišljenje propisano – tvoje plaćeno mišljenje. Struktura te organizacije je veoma komplicirano. Tamo postoji poseban odjel za analizu koji se bavi vijestima dana. To su mladi ljudi, studenti ili apsolventi bez posla.

Ljudi, koji rade kao trolovi, ne poznaju granice i nemaju odgovornost. Oni se skrivaju iza maski, iza lažnih profila i misle da imaju pravo pisati sve', ispričala je Ljudmila i dodala da su Kremlju posebno važne teme Ukrajina i Sjedinjene Američke Države odnosno Barack Obama koji treba biti predstavljen kao jedini krivac za sve probleme. Nasuprot tome hvaljene su dvije osobe: predsjednik Putin i ministar obrane Sergej Šojgu.

Na pitanje je li ju bilo strah kada je odlučila i to na sudu raskrinkati Putinovu 'cyber vojsku', Ljudmila odgovara kako je od početka strahovala za svoj život, a taj strah prisutan je i danas još više.

'Kretanje po gradu pažljivo planiram. Bilo je neobičnih poziva od strane bivših kolega koji su se htjeli susresti sa mnom. Ne vjerujem da me netko želi ubiti, ali iza svega stoje utjecajni ljudi i moj je cilj da ih raskrinkam do kraja', zaključuje Ljudmila Savčuk.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene