Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Irci, pogođeni međunarodnom gospodarskom krizom, danas bi s 51 posto glasova potvrdili Lisabonski europski sporazum, koji je s 53,4 posto glasova odbijen tijekom referenduma organiziranog u lipnju 2008. u njihovoj zemlji, prema istraživanju koje će biti objavljeno u ponedjeljak.


Stopa odobravanja Lisabonskog sporazuma povećala se za osam točaka od prvog istraživanja mnijenja vođenog u studenom, kojeg je objavio dnevni listi The Irish Times.
Među ispitanima je oko 33 posto izjavilo da će se u slučaju novog referenduma odlučiti za odbijanje sporazuma i 16 posto je ostalo neodlučno.

Vezani članci Slika nije dostupna Irci ponovno sve neodlučniji oko Lisabonskog ugovora Slika nije dostupna 'Dogovor o irskim jamstvima korak naprijed za Hrvatsku'

Na referendumu 12. lipnja 2008. 53,4 posto Iraca je odbilo Lisabonski sporazum, kojeg je odobrilo 46,6 birača, što je izazvalo krizu u Europskoj uniji. Irska vlada prihvatila je organiziranje novog izjašnjavanja, još neodređenog datuma, nakon što je dobila jamstvo da će zadržati jednog irskog europskog povjerenika u Bruxellesu.

Ispitivanje je vođeno 9. i 10. veljače na reprezentativnom uzorku od 1.000 birača. Još jedna anketa koju je 1. veljače objavio Sunday Business Post navodi da je 58 posto ispitanih odobrilo tekst reforme europskih institucija, a 28 posto je bilo protiv, dok je 14 posto birača bilo neodlučno.