Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Irci se ipak predomislili

Lisabonski sporazum bi danas bio potvrđen s 51 posto glasova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irci, pogođeni međunarodnom gospodarskom krizom, danas bi s 51 posto glasova potvrdili Lisabonski europski sporazum, koji je s 53,4 posto glasova odbijen tijekom referenduma organiziranog u lipnju 2008. u njihovoj zemlji, prema istraživanju koje će biti objavljeno u ponedjeljak.

Stopa odobravanja Lisabonskog sporazuma povećala se za osam točaka od prvog istraživanja mnijenja vođenog u studenom, kojeg je objavio dnevni listi The Irish Times.
Među ispitanima je oko 33 posto izjavilo da će se u slučaju novog referenduma odlučiti za odbijanje sporazuma i 16 posto je ostalo neodlučno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lisabonski ugovor Barroso: Češkim potpisom nestale prepreke za sporazum Slika nije dostupna Pad podrške EU reformama Irci ponovno sve neodlučniji oko Lisabonskog ugovora

Na referendumu 12. lipnja 2008. 53,4 posto Iraca je odbilo Lisabonski sporazum, kojeg je odobrilo 46,6 birača, što je izazvalo krizu u Europskoj uniji. Irska vlada prihvatila je organiziranje novog izjašnjavanja, još neodređenog datuma, nakon što je dobila jamstvo da će zadržati jednog irskog europskog povjerenika u Bruxellesu.

Ispitivanje je vođeno 9. i 10. veljače na reprezentativnom uzorku od 1.000 birača. Još jedna anketa koju je 1. veljače objavio Sunday Business Post navodi da je 58 posto ispitanih odobrilo tekst reforme europskih institucija, a 28 posto je bilo protiv, dok je 14 posto birača bilo neodlučno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene