Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Libanonska kriza se produbljuje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libanonska se politička kriza produbila jer je vlada u krnjem sastavu odobrila nacrt statuta Ujedinjenih naroda za osnivanje međunarodnog suda koji će procesuirati ubojice bivšega premijera Rafika al-Haririja usprkos ostavci šestorice prosirijskih ministara, javljaju agencije.


Službeni izvori kažu kako će prozapadna vlada premijera Fouada Siniore sada poslati taj nacrt natrag u New York i čekati konačnu verziju teksta, javlja Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UN prizemljio Gadafijeve lovce-bombardere Gadafi prijeti da će oboriti svaki strani borbeni avion Slika nije dostupna UN zahtjeva spašavanje svijeta Za socijalne probleme okrivljuje 'razvijenija društva'

Na sastanku je bilo 18 ministara, od njih 24, jer su petorica šijitskih ministara iz pokreta Amala i Hezbollaha u subotu podnijela ostavke. 

Uoči sastanka u ponedjeljak ostavku je najavio i šesti ministar lojalan prosirijskome libanonskom predsjedniku Emileu Lahoudu, ministar zaštite okoliša Christian Yacoub al-Sarraf, javlja dpa.

Da bi vlada pala, ostavku mora podnijeti devetero ministara.

Političari i analitičari kažu kako će kriza vjerojatno prerasti i u
ulične sukobe koji bi mogli ugroziti stabilnost i upropastiti
nastojanje da se zemlja oporavi od razornoga rata s Izraelom
protekloga ljeta.

'Teško je vidjeti kako bi se ta situacija riješila bez nasilja', rekao je za Reuters Andrew Exum, istraživač u washingtonskome institutu za bliskoistočnu politiku.

'Nadamo se da bi šok od eventualnog sukoba prisilio sve da se vrate za pregovarački stol prije nego što se stvari otmu kontroli'.

Protusirijska većinska koalicija optužuje Hezbollah da radi u skladu sa sirijsko-iranskim planom rušenja vlade i protiv uspostave suda koji bi sudio Haririjevim ubojicama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene