Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Libanonska se politička kriza produbila jer je vlada u krnjem sastavu odobrila nacrt statuta Ujedinjenih naroda za osnivanje međunarodnog suda koji će procesuirati ubojice bivšega premijera Rafika al-Haririja usprkos ostavci šestorice prosirijskih ministara, javljaju agencije.Službeni izvori kažu kako će prozapadna vlada premijera Fouada Siniore sada poslati taj nacrt natrag u New York i čekati konačnu verziju teksta, javlja Reuters.

Vezani članci Gabrijela Žalac Provjerili smo gdje su i što rade ministri koji su zbog afera morali otići - neki griju nove fotelje, drugi pokrenuli vlastite biznise: "Kušajte pa procijenite" Saad al-Hariri (Foto: AFP) Libanon uvodi nove reforme protiv ekonomske krize dok milijun i pol ljudi prosvjeduje na ulicama

Na sastanku je bilo 18 ministara, od njih 24, jer su petorica šijitskih ministara iz pokreta Amala i Hezbollaha u subotu podnijela ostavke. 

Uoči sastanka u ponedjeljak ostavku je najavio i šesti ministar lojalan prosirijskome libanonskom predsjedniku Emileu Lahoudu, ministar zaštite okoliša Christian Yacoub al-Sarraf, javlja dpa.

Da bi vlada pala, ostavku mora podnijeti devetero ministara.

Političari i analitičari kažu kako će kriza vjerojatno prerasti i u
ulične sukobe koji bi mogli ugroziti stabilnost i upropastiti
nastojanje da se zemlja oporavi od razornoga rata s Izraelom
protekloga ljeta.

'Teško je vidjeti kako bi se ta situacija riješila bez nasilja', rekao je za Reuters Andrew Exum, istraživač u washingtonskome institutu za bliskoistočnu politiku.

'Nadamo se da bi šok od eventualnog sukoba prisilio sve da se vrate za pregovarački stol prije nego što se stvari otmu kontroli'.

Protusirijska većinska koalicija optužuje Hezbollah da radi u skladu sa sirijsko-iranskim planom rušenja vlade i protiv uspostave suda koji bi sudio Haririjevim ubojicama.