Fidel Castro (Foto: AFP)
Fidel Castro (Foto: AFP)

Fidel Castro, koji je preminuo u petak u dobi od 90 godina, bit će pokopan 4. prosinca u istočnom gradu Santiagu de Cubi, kolijevki revolucije, nakon četverodnevne procesije preko cijelog otoka.


Povjerenstvo zaduženo za organizaciju pogreba objavilo je u subotu ujutro da će Castro biti kremiran te da će urna s njegovim pepelom biti pokopana na groblju Santa Ifigenia, na kojem počiva i nacionalni heroj Jose Marti.

Prije toga, procesija će od 30. studenoga do 3. prosinca prijeći preko cijele Kube, slijedeći u suprotnom smjeru rutu "Karavane slobode" kojom je Castro prije 58 godina povezao Santiago s Havanom, u koju je trijumfalno ušao 8. siječnja 1959. godine.

Od ponedjeljka do petka urna s pepelom će biti izložena u memorijalnom centru Josea Martija na Trgu Revolucije u Havani, na kojem je održao mnoge poznate govore. Stanovnici grada moći će mu tada odati počast.

U utorak u 19 sati po mjesnom vremenu, Havana će na istom mjestu moći posljednji put pozdraviti oca kubanske revolucije, prije nego njegov pepeo krene na putovanje od tisuću kilometara prema drugom najvećem gradu u zemlji.

U Santiagu, jednim gradu koji je dobio status "herojskog" zbog svojeg doprinosa rušenju diktatora Fulgencia Batiste 1959., bit će 3. prosinca organizirana nova velika ceremonija na Trgu Antonia Macea.

Pogreb, kojem će nazočiti mnogobrojni svjetski čelnici, održat će se sutradan, s početkom u 7 sati ujutro po mjesnom vremenu, navodi povjerenstvo.

Kubanska vlada proglasila je devetodnevni dan žalosti, do 4. prosinca.

Trump: Fidel Castro bio je "brutalni diktator"

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump nazvao je u subotu kubanskog revolucionarnog čelnika Fidela Castra, koji je preminuo u petak u devedesetoj godini, "brutalnim diktatorom koji je tlačio svoj narod šest desetljeća" i rekao je da će njegova administracija, kada preuzme dužnost 20. siječnja, učiniti sve da pomogne kubanskom narodu.

"Iako se tragedije, smrti i bol koje je prouzročio Fidel Castro ne mogu izbrisati, naša će administracija učiniti sve što može kako bi osigurala da kubanski narod konačno započne svoj put prema napretku i slobodi", obećao je Trump.

"Dok Kuba i dalje ostaje totalitarni otok, nadam se da današnji dan obilježava udaljavanje od horora koji je predugo trajao i približavanje budućnosti u kojoj će divan kubanski narod konačno živjeti u slobodi koju zaslužuje", rekao je on.

Svjetski čelnici složni u tome da je Castro obilježio 20. stoljeće

Poruke sućuti sa svih strana svijeta, među kojima su one Baracka Obame i pape Franje, nastavljaju stizati Raulu Castru, kubanskom čelniku i bratu revolucionarnog vođe Fidela Castra, koji je preminuo u petak u devedesetoj godini, a svi svjetski čelnici slažu se u jednom: Castro je definitivno obilježio 20. stoljeće.

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je sućut obitelji Fidela Castra i rekao da će povijest donijeti ocjenu o utjecaju Castra na Kubi i diljem svijeta.

"Pružamo ruku prijateljstva kubanskom narodu", rekao je Obama. "Povijest će zabilježiti i suditi o ogromnom utjecaju te osobite ličnosti na narod i svijet oko njega."

Obama je dodao da je tijekom svog predsjedničkog mandata radio na tome da "prošlost ostavimo iza nas" i da se dvije zemlje okrenu budućnosti izgrađenoj na onim stvarima koje su im zajedničke.

Papu Franju je rastužila vijest o smrti kubanskog revolucionarnog vođe i rekao je da je Fidel Castro u njegovim molitvama. Sveti Otac je izrazio sućut u poruci na španjolskom jeziku Fidelovom bratu, predsjedniku Raulu Castru, njegovoj obitelji i "voljenoj Kubi".

Papa, koji je boravio u posjetu Kubi u rujnu prošle godine, tom se prigodom sastao i s Fidelom Castrom, koji je bio ateist iako je kršten kao katolik i obrazovao se u školama koje su vodili isusovci, vjerski red čiji je pripadnik i papa Franjo.

Fidel Castro živjet će zauvijek, rekao je u subotu kineski predsjednik Xi Jinping u poruci pročitanoj na televiziji nakon smrti bivšeg kubanskog čelnika.

"Kineski narod izgubio je dobrog i istinskog druga. Drug Castro zauvijek će živjeti", kazao je Xi.

Castro je bi "velik čovjek našega vremena" koji će "ostati zabilježen u povijesti i sjećanjima ljudi", dodao je.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini kazala je da je Fidel Castro bio "odlučan čovjek i povijesna figura", dodajući da je njegova smrt došla u vrijeme kada je Kuba suočena s "velikim promjenama" kao i u vrijeme globalne nesigurnosti.

Istaknula je da će se odnosi između EU-a i Kube nastaviti poboljšavati nakon što su obnovljeni u proljeće prošle godine sporazumom o političkom dijalogu i suradnji.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon također se oglasio povodom smrti kubanskog revolucionarnog vođe.

"U ovom trenutku nacionalnog žalovanja nudim potporu Ujedinjenih naroda kubanskom narodu", kazao je.

Španjolski premijer Mariano Rajoy poslao je poruku sućuti kubanskoj vladi i narodu putem Twittera gdje je opisao Castra kao "figuru od povijesnog značaja".

Indijski premijer Narendra Modi kazao je da je Fidel Castro bio "jedna od najvećih ikona 20. stoljeća. Indija žali zbog gubitka velikog prijatelja."

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif rekao je da je Castro bio "jedinstvena figura koja se borila protiv kolonijalizma i izrabljivanja" kao i "model borbe za neovisnost potlačenih naroda", prenijela je novinska agencija Fars.

Kanađani "suosjećaju s kubanskim narodom u njihovoj boli", nakon smrti Fidela Castra i nakon "gubitka takvog iznimnog lidera", napisao je kanadski premijer Justin Trudeau.

Iako je Castro bio "kontroverzna figura", šef kanadske vlade podsjetio je na izravne odnose između Kanade i Kube, ali i na čvrsto prijateljstvo između njegova oca Pierrea Elliotta Trudeaua i Castra. (Hina)