Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljubav i nesuglasice

TAJNI ŽIVOT FIDELA CASTRA Tijekom duge bolesti tajne o njegovoj djeci počele su izlaziti na vidjelo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fidel Castro imao je bogat romantični život, a desetljećima je postojanje njegovih čak pet sinova na Kubi bila tajna.

Gotovo pedesetogodišnja vladavina Fidela Castra razdvojila je mnoge kubanske obitelji, uključujući i njegovi vlastitu.

Pročitajte i ovo Videopoziv 22.10.2023. Poziv Domagoja Mikića Deseteročlana obitelj živjela ilegalno u 26 kvadrata bez struje, tople vode i osnovnih potrepština: Zbrinuti su u manje od 24 sata nakon posjeta ekipe Dnevnika Nove TV Mlada hrvatska obitelj Udruga Obitelji 3+ Mladi par s četvero djece o problemima u sustavu: "70 posto moje plaće otići će na vrtić"

Fidelov brat Raul bio je njegova osoba od povjerenja i nasljednik na mjestu predsjednika, dok je sestra Juana pobjegla na Floridu te je Fidela zvala ''čudovištem'' s kojim nije razgovarala četiri desetljeća, piše Independent.

Najstariji sin Fidelito, dugo jedino dijete koje je Fidel službeno priznao, postao je nuklearni znanstvenik na Kubi. Najstarija kćer Alina Fernandez rođena je iz Fidelove veze s udanom ženom, a kritizirala je oca preko radija u egzila u Miamiju.

Raštrkan klan Castro povećavao se zbog brojnih izvanbračnih veza, a također su upali u sličnu mrežu disfunkcionalnosti i svađa koje su pogodile i mnoge druge obitelji: braća i sestre koji ne razgovaraju, odrasli ljudi koji imaju velike zamjerke na svoje djetinjstvo i razgovori o tajnoj djeci rođenoj izvan braka.

Tijekom duge bolesti, tajne o njegovoj djeci počele su izlaziti na vidjelo kada su ga počeli posjećivati najmlađi sinovi i njihova majka, bivša učiteljica Dalia Soto del Valle. Ona je Fidela upoznala tijekom kubanske kampanje opismenjavanja 1960-ih i osoba s kojom je bio najduže u vezi. Rijetko je bila viđena u javnosti i nikada blizu njega.

Zajedno su, tijekom četiri desetljeća, imali pet sinova, sada srednjovječne muškarce imena Alexis, Alejandro, Angelito, Alexander i Antonio. Ni jedan od njih nije se bavio politikom. Najpoznatiji je Antonio, ortopedski kirurg i bivši službeni liječnik kubanskog nacionalnog baseball tima. Kasnije je postao potpredsjednik kubanske baseball federacije i Međunarodne baseball federacije sa sjedištem u Švicarskoj.

Dugo su njihovi identiteti i njihova majka bili državne tajne, poznate samo uskom krugu lojalista. Medijski dopisnici čuli su samo da postoji zapovjednikova žena, ali nisu je vidjeli sve dok 2000. kad je sudjelovala u prosvjedu za povrat Eliana Gonzaleza, kubanskog dječaka spašenog na Floridi. Moglo je se vidjeti i sljedeće godine u noćnom klubu Tropicana tijekom međunarodnog festivala cigara koji se svake godine održava na Kubi.

Uz Castra nije viđena sve do 2010. prilikom serije pojavljivanja Fidela u javnosti nakon četverogodišnjeg odsustva iz javnog života.

Od prve supruge se razveo 1950-ih godina

Obiteljski razdori kod Castra postojali su još i prije nego je svrgnuo s vlasti Fulgenica Batista 1959. Naime, prije toga odvijala se borba za skrbništvo nad Fidelitom. Taj razdor samo se produbio nakon revolucije, slično kao i kod mnogih kubanskih obitelji.

Fidelova prva supruga bila je Mirta Diaz-Balart. Razvela se od njega sredinom 1950-ih kada je uzela Fidelita sa sobom u SAD. Fidelito je rođen 1949. i najstariji je od devetero Fidelove djece. Castro je Fidelita želio udaljiti od Mirtine obitelji, naročito brata koji je bio službenik u Batistinoj vladi. Dva Fidelova nećaka, Mario i Lincln Diaz-Balart kasnije su postali kongresnici koji su personificirali opoziciju kubanskog režima u egzilu.

''Odbijam i pomisliti da moj sin možda spava svaku noć pod istim krovom kao i moji najžešći neprijatelji i da njegovi nevini obraščići primaju poljupce onih jadnih Juda'', napisao je svojoj polusestri Lidiji 1956.

Dok se u Meksiku pripremao za gerilski rat, Castro je uvjerio Mirtu da kod njega pošalje Fidelita, a potom ga je odbio vratiti. Kasnije, kada su Castrove sestre jednom prilikom vodile Fidelita na šetnju, zaskočila su ih tri naoružana muškarca te dječaka vratili majci.

Čak je i Castrovo djetinjstvo na Kubi bilo obiteljski komplicirano. Angel Castro još je bio oženjen svojom prvom suprugom kada je osnovao obitelj s Fidelovom majkom Linom Ruz, obiteljskom pomoćnicom.

Još je nejasno što se dogodilo Mariji Argoti, prvoj Angelovoj supruzi s kojom je dobio djecu Lidiju i Pedra Emilija. Angel je s drugom suprugom Linom imao sedmero djece. Vjenčali su se nakon što je rođeno njihovo treće dijete Fidel.

Fidelov stariji brat Ramon, povremeno je viđan u javnosti. Njegove sestre Angela i Emma također su ostale na Kubi. Najmlađa sestra Augustina, mnogo je godina živjela u Meksiku.

Od svojih potomaka, Fidel je javno priznao samo Fidelita koji je veoma sličan svom ocu. Kada je odrastao uzdignuo se na čelno mjesto kubanske komisije za atomsku energiju. Otac ga je s tog mjesta maknuo ranih 1990-ih bez javnih objašnjenja.

Alina Fernandez rođena je 3. ožujka 1953. iz Fidelove ljubavne veze s Natalijom Revueletom, tamnokosom i zelenookom ljepoticom i i suprugom kardiologa u koju se Castro zaljubio tijekom revolucije.

Fernandez je napustila Kubu 1993. sakrivajući se iza perike i lažne španjolske putovnice, kasnije opisujući svoje osjećaje u memoarima.

Fidel je dobio još najmanje dvoje djece izvan braka - Jorgea Angel Castro koji je ostao na Kubi i dobio najmanje četvero djece, te Franciscu Pupo, koja je migrirala sa suprugom u SAD 1999.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene