Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak ministara u Beču

Krstičević: "EU ima mehanizme za jačanje stabilnosti zemalja jugoistoka Europe, treba ih uključiti u obrambenu politiku"

Povratak Rudijeva MIG-a u Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Povratak Rudijeva MIG-a u Hrvatsku (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Ministar obrane Damir Krstičević poručio je na neformalnom sastanku ministara obrane EU-a u Beču kako je jugoistok Europe suočen s nizom sigurnosnih pitanja i da EU ima mehanizme kojima se tamo može osnažiti stabilnost, među ostalim i uključivanjem tih država u zajedničku obrambenu politiku saveza, priopćeno je u četvrtak iz ministarstva.

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Krstičević je u srijedu i četvrtak sudjelovao na neformalnom sastanku ministara obrane Europske unije u Beču.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude'' Ilustracija U Splitu Žena fotografira brave na ulaznim vratima u zgradi: Policija upozorava građane

Ministri su razgovarali o suradnji EU-a sa zemljama jugoistočne Europe i trenutnim sigurnosnim inicijativama EU-a.

Krstičević je naglasio kako je područje jugoistočne Europe suočeno s nizom pitanja koja imaju implikacije na stabilnost cijelog područja, zbog čega je značajan angažman i pozornost Unije, posebice u kontekstu priljeva ilegalnih migranata i drugih postojećih političkih pitanja, stoji u priopćenju.

Istaknuo je kako EU raspolaže nizom mehanizama koji mogu doprinijeti jačanju stabilnosti i izgradnji institucionalnih sposobnosti tih država, nužnih za suočavanje s postojećim izazovima.

Jedan od mehanizama djelovanja EU je snažna podrška europskoj perspektivi i jačanje partnerskog odnosa uključivanjem zemalja jugoistočne Europe u aktivnosti Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU, poručio je ministar.

Istaknuo je kako taj model suradnje doprinosi europskim naporima u području upravljanja krizama te istovremeno pomaže partnerskim zemljama u jačanju njihovih kapaciteta i pripremi za buduće članstvo, priopćeno je.

Krstičević je naglasio važnost nastavka suradnje s NATO savezom, uzimajući u obzir komplementarnost dviju organizacija, te je naglasio potrebu povezivanja sigurnosnih i obrambenih inicijativa EU-a u cjelinu koja će rezultirati učinkovitim razvojem europskih obrambenih sposobnosti, navodi se u priopćenju. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene