Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvan kontrole

Kronologija najopakije bolesti današnjice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Epidemija se širi, mrtvih je sve više, panika raste, a Svjetska zdravstvena organizacija za sada nema odgovor kako virus staviti pod kontrolu.

Najsmrtonosnija epidemija ebole u povijesti odnijela je do sada 3.431 život, dok je sumnjivih ili potvrđenih slučajeva zaraze 7.470, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prema podacima ministarstava zdravstva Gvineje, Sijera Leonea i Liberije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zaraženo preko 5 tisuća osoba OVO je izvor ebole! Slika nije dostupna Raste broj zaraženih i umrlih Epidemija gazi sve pred sobom: Od ebole umrlo 1229 osoba

Kronologija epidemije:

23. ožujka - Najmanje 60 osoba umrlo je od ebole u Gvineji, dok ih se zarazilo gotovo stotinu. Stručnjaci vjeruju da su se zarazili u prosincu 2013.

24. ožujka - Bolest je otkrivena i u susjednoj Liberiji. Umrlo je najmanje pet osoba.

26. ožujka - Vlasti u Gvineji zabranile su prodaju i konzumaciju divljih životinja koje se smatralo potencijalnim prijenosnicima.

26. svibnja - Sijera Leone zatvara granice nakon pet smrtnih slučajeva.

23. lipnja - Stručnjaci iz međunarodne organizacije Liječnici bez granica upozoravaju da je epidemija "izvan kontrole".

2. srpnja - Ministri zdravstva zapadnoafričkih zemalja dogovorili su se na summitu u Gani oko transnacionalne strategije koja uključuje senzibiliziranje javnosti i program kontrole WHO-a u Gvineji.

21. srpnja - UN upozorava stanovnike pogođenih područja da ne jedu šišmiše i ostale divlje životinje.

26. srpnja - Ebola se širi na četvrtu zemlju, Nigeriju, gdje je konzultant liberijske vlade umro u bolnici u Lagosu. Nigerija jača mjere sigurnosti u zračnim i pomorskim lukama te na graničnim prijelazima.

28. srpnja - Liberija zatvara granicu prema susjednim zemljama, osim dvije zračne luke i tri granična prijelaza gdje se putnici testiraju na virus ebole.

Nije bio zaražen: Britanac u Makedoniji umro od alkohola?

29. srpnja - Ugledni liječnik u Sijera Leoneu Sheik Umar Khan umire od ebole kojom se zarazio dok je liječio oboljele.

31. srpnja - Sijera Leone proglašava izvanredno stanje. WHO donosi program borbe protiv ebole vrijedan 100 milijuna dolara.

2. kolovoza - Američki liječnik koji se zarazio u Liberiji prebačen na liječenje u SAD. Bio je prvi pacijent koji se ikada liječio od ebole u zapadnoj hemisferi. Nakon što mu je život visio o niti, stanje mu se poboljšalo kada je primio eksperimentalni lijek Zmapp.

4. kolovoza - Nigerijska medicinska sestra zaražena virusom umire. Svjetska banka obećala 200 milijuna pomoći zemljama pogođenima ebolom.

6. kolovoza - Zaraženi pacijent, koji je putovao u Sijera Leone, umire u Saudijskoj Arabiji. Ameirčki predsjednik Barack Obama obećava da će SAD pomoći u borbi protiv ebole. Liberija uvodi tromjesečno izvanredno stanje.

7. kolovoza - Španjolska vlada prebacila svog zaraženog državljanina, svećenika, na liječenje u Europu.

8. kolovoza - WHO proglašava epidemiju ebole na zapadu Afrike globalnom prijetnjom i određuje pravila za suzbijanje bolesti. Izvanredno stanje proglašava i Nigerija.

12. kolovoza - Španjolski pacijent umire u Madridu. WHO objavljuje da je broj umrlih premašio tisuću.

16. kolovoza - Gomila upada u bolnicu u Liberiji i oslobađa 17 zaraženih.

21. kolovoza - Dva zarađena američka misionara prebačena u SAD i puštena nakon potpunog izliječenja.

24. kolovoza - Još jedan Europljanin, ovoga puta Britanac prevezen je na liječenje u domovinu. Prve slučajeve prijavljuje i Demokratska Republika Kongo, u odvojenoj epidemiji u odnosu na onu na zapadu Afrike.

3. rujna - WHO objavljuje da je za kontrolu epidemije potrebno najmanje 600 milijuna dolara.

10. rujna - Zaklada Billa i Melinde gates obećava 50 milijuna dolara pomoći u borbi protiv ebole.

15. rujna - Afrička unija najavila slanje 30 zdravstvenih radnika i ostalih specijalista kao pomoć u suzbijanju epidemije.

16. rujna - SAD je obećao slanje 3.000 vojnika, osposobljavanje do 500 zdravstvenih radnika tjedno i podizanje 17 novih klinika za liječenje ebole.

17. rujna - Francuski pripadnik Liječnika bez granica zaražen ebolom u Liberiji i prebačen u Francusku.

18. rujna - UN-ov program za hranu obećao donaciju od 20 milijuna dolara pogođenim zemljama u kojima se pojavila glad.

19. rujna - Sijera Leone uvela trodnevnu opću karantenu.

23. rujna - Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti procijenio da bi do 20. siječnja 1.4 milijun ljudi moglo oboljeti na zapadu Afrike ako međunarodna zajednica ne poduzme jače napore za suzbijanje bolesti.

25. rujna - Stabilizira se stanje u Liberiji. Iz bolnice otpušten Rick Sacra, treći Amerikanac koji je uspješno izliječen u SAD-u, dok drugi Španjolac koji je liječen u Madridu umire.

26. rujna - Napori za upotrebu eksperimentalnih lijekova u zapadnoj Africi usredotočuju se na terapije koje koriste krv preživjelih pacijenata.

30. rujna - U SAD-u zabilježen prvi slučaj zaraze ebolom. Najmanje 3.700 djece u zapadnoj Africi ostali bez jednog ili oba roditelja u epidemiji.

1. listopada - WHO objavio da je 1.500 doza eksperimentalnog cjepiva spremno za medicinsko osoblje koje sudjeluje u zaustavljanju epidemije u zapadnoj Africi.

3. listopada - Američki snimatelj koji radi za NBC zaražen ebolom u Liberiji i prebačen na liječenje u SAD.

6. listopada - Medicinska sestra u Madridu, koja je liječila preminulog španjolskog misionara u Španjolskoj, prvi je potvrđeni slučaj prijenosa virusa s čovjeka na čovjeka u Europi.

8. listopada - Thomas Eric Duncan, Liberijac i prvi pacijent kojemu je ebola dijagnosticirana izvan Afrike, umire u američkoj bolnici. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene