Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obuzdavanje 90 milijuna eura duga

Parlament BiH podržao jaču kontrolu Agrokorovih tvrtki

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je zaključke kojima je izvršne vlasti u toj zemlji pozvao na poduzimanje mjera čiji je cilj zaštiti radna mjesta u tvrtkama u BiH koje posluju kao Agrokora te spriječiti mogući odljev kapitala radi saniranja dugova u Hrvatskoj.

Nakon kraće rasprave na sjednici održanoj u Sarajevu zastupnici su prihvatili informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o mogućim utjecajima krize u Agrokoru na gospodarstvo u BiH s prijedlogom mjera kojima bi se kontrolirale njene posljedice.

Pročitajte i ovo Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji Ilustracija Hrvatske elektroprivrede Stotine milijuna eura HEP potražuje 100 milijuna eura od Elektroprivrede Republike Srpske: Ukoliko ne dođe do dogovora slijedi arbitraža

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je kako su vlasti na državnoj i entitetskim razinama već poduzele korake kako bi se suočile s mogućim prelijevanjem krize iz Hrvatske uključujući tu razgovore s članovima privremene uprave Agrokora.

"(Ante) Ramljak i njegov tim pripremili su plan aktivnosti na stabilizaciji stanja u Agrokoru i u tvrtkama-kćerima i očekujemo da će nam on biti predstavljen između 23. i 25 svibnja", rekao je Zvizdić.

Pet Agrokorovih tvrtki-kćeri koje su registrirane u BiH za sada redovito posluju no ipak su poduzete mjere kako bi se zajamčile njihove isplate dobavljačima i to u roku od 90 umjesto ranijih 120 dana, pojasnio je Zvizdić.

Istodobno se planira kontrola eventualnog odljeva novca a sve s ciljem osiguranja da neće doći do otpuštanja 5200 zaposlenih u tvrtkama u BiH koji rade za Agrokor.

Sve to, prema predloženim mjerama, trebao bi raditi posebni povjerenik čija bi zadaća bila kontrolirati tokove novca uz ovlasti da intervenira ukoliko bi netko pokušao dugove središnjice Agrokora rješavati izvlačenjem novca iz BiH.

Vlasti u BiH evidentirale su kako Agrokorove tvrtke u BiH dobavljačima trenutačno duguju oko 131 milijun konvertibilnih maraka (67 milijun eura) a istodobno su kod banaka kreditno zadužene razmjerno malim iznosom od 42 milijuna KM (oko 21,5 milijuna eura).

Reakcija oporbe

Zastupnik Željko Komšić iz Demokratske fronte (DF) izrazio je sumnju u točnost podataka o kreditnom zaduženju pozvavši vlasti da to detaljnije ispitaju.

"Glavni mehaizam ove krize je u dugovima prema bankama a ne prema dobavljačima", podsjetio je Komšić dok je SDP-ov BiH Denis Bećirević sugerirao kako bi za vlasti u BiH zaštita interesa tvrtki u toj zemlji iz sustava Agrokora te njihovih kooperanata morala biti apsolutni prioritet.

Zastupnik Zaim Backović iz Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) upozorio je pak kako je zabrinjavajuće to što je realna imovina Agrokora u BiH mala uz iznimku onoga što je u vlasništvu Kiseljaka. Utvrdio je i kako u BiH kod poslovanja Agrokora ima posla za pravosuđe jer drži da se pod nejasnim okolnostima imovina koja je formalno u vlasništvu slovenskog Mercatora iznajmljuje Konzumu.

"Ovo je puno kompliciranije nego što mi mislimo", kazao je Backović podsjećajući na prognoze kako bi kompletan Agrokor za 18 mjeseci mogao doći pod stečaj. Upozorio je kako će u tom slučaju propasti svi koji su povezani s Agrokorom pa su potrebni brzi preventivni koraci već sada. (HINA)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene