Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROBLEM LEX AGROKOR

Standard&Poor's snizio kreditni rejting Agrokora: "Sve navedeno jednako je stečaju"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agencija Standard&Poor's snizila je kreditni rejting Agrokora sa CC/negativno/C na SD/--/SD, jer koncern nije platio kupon 1. svibnja na svoju obveznicu koja dospijeva 2019. godine, vrijednu 300 milijuna eura.

S&P navodi da je Hrvatska 6. travnja donijela Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja koji Agrokoru ograničava plaćanje kamata ili glavnice po dugovima tijekom narednih 12 mjeseci. Navodi također i da je plaćanje bankovnih dugova trenutno zamrznuto, sukladno standstill sporazumu Agrokora i njegovih najvećih kreditora.

Pročitajte i ovo Marko Primorac BBB+ uz pozitivne izglede Plenković trlja ruke: Fitch potvrdio dosad najviši kreditni rejting Hrvatske Slika nije dostupna Nema reformi, proračun loš Slovenac u S&P-u: Srušen vam je rejting jer niste učinili ono što ste trebali

"Prema našim kriterijima, smatramo da je sve ovo gore navedeno jednako stečaju, jer ne očekujemo da će Agrokor biti u stanju podmirivati svoja dugovanja unutar razdoblja počeka od 30 dana", stoji, među ostalim, u priopćenju Agencije. 

Dodaju i da nepodmirivanje duga iznad 20 milijuna eura za Agrokor predstavlja neizvršavanje novčanih obveza. Riječ je o obveznici vrijednoj 300 milijuna dolara koja na naplatu stiže 2020. godine te za obveznicu koja na naplatu stiže također iste godine, a vrijedna je 325 milijuna eura.

Zbog novog hrvatskog Zakona ne očekuju da će Agrokor biti u stanju provesti plaćanja tih obveznica u idućih 12 mjeseci. 

Rejting Agrokora su snizili na SD umjesto na D jer Mercator, čija je imovina izvan Grupe, i dalje podmiruje financijske obveze.

Rejting Agrokora je S&P 5. travnja snizio na CC te se navodi da će trenutni SD ostati na snazi dok se ne restrukturiraju financijske obveze koncerna. 

Podsjetimo, rejting agencija Moody's srušila je kreditni rejting Agrokora u travnju dodatno za jedan stupanj, s Caa1 na Caa2 te podigla vjerojatnost njegova stečaja sa Caa1-PD na CA-PD, zadržavši negativne izglede.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene