Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak žučnih rasprava

Kritike Obami: 'Džamiju treba graditi drugdje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mogućnost gradnje džamije nedaleko od mjesta terorističkih napada na New York 2001. i dalje izaziva žučne rasprave u SAD-u.

Zbog podrške gradnji nastavljaju se kritike na račun američkog predsjednika. Od Baraka Obame se distancira i sve veći broj senatora iz redova njegove demokratske stranke. Ne stišavaju se kritike na račun američkog predsjednika Obame zbog potpore gradnji džamije u New Yorku, a najglasniji su republikanci. Međutim od svog čelnika sve se više distanciraju i demokrati. Vođa većine u Senatu, Harry Reid poručio je da poštuje ustav i slobodu vjeroispovjesti, ali smatra da džamiju treba graditi na drugom mjestu. S tim se stavom slažu i brojni Njujorčani.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spoj istoka i zapada Islamski centar poput Supermanovog utočišta Slika nije dostupna Obljetnica u sjeni kontraverza VIDEO:'Protok vremena nikada neće umanjiti bol'

'Ne radi se o tome imaju li pravo, već o tome je li to ispravno. Dvije trećine ljudi se izjasnilo. To je osjetljivo pitanje. Imam Rauf tvrdi da gradi most kako bi ujedinio zajednicu kako bi poučavao. To ne uspijeva,' rekao je jedan Njujorčanin.

>> Vođa demokrata u Senatu protiv izgradnje sporne džamije

Među rijetkim političarima koji je stao na stranu predsjednika je njujorški gradonačelnik, Michael Bloomberg. 'Mislim da zauzimanje za temeljne američke vrijednosti pokazuje snagu, a ne slabost i čestitam predsjedniku što je zauzeo stav. Nadam se da će džamija i muslimanski centar pridonijeti vitalnosti četvrti u cijelom gradu,' rekao je Bloomberg. Džamija bi trebala biti dio 100 milijuna dolara vrijednog islamskog kulturnog centra. Međutim, njegovu gradnju u blizini srušenih tornjeva Svjetskog trgovinskog centra brojni Amerikanci doživljavaju kao vrijeđanje spomena na žrtve.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene