Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP) Foto: Afp

Ruska vlada dodala je Hrvatsku na svoj popis neprijateljskih zemalja, protiv kojih se poduzimaju protumjere, zajedno sa Slovenijom, Grčkom, Danskom i Slovačkom.


Kremlj je proširio popis neprijateljskih zemalja i sada se na tom popisu nalazi i Hrvatska. 

Uz Hrvatsku, na listi su se našle Grčka, Danska, Slovenija i Slovačka. Uredbu je potpisao premijer Mihail Mišustin, priopćila je u petak tiskovna služba ruske vlade, javlja Interfax. 

"Vlada je ažurirala popis stranih država uključenih u neprijateljske aktivnosti usmjerene protiv ruskih veleposlanstava i konzulata u inozemstvu. Grčka, Danska, Slovenija, Hrvatska i Slovačka dodane su ovom popisu", priopćili su. 

U dokumentu se navodi broj lokalnih djelatnika koje veleposlanstva i konzulati ovih država mogu zaposliti u Rusiji.

Hrvatska i Slovenija više ne mogu zapošljavati lokalno osoblje u svojim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a Grčkoj je postavljeno ograničenje od 34 osobe, Danskoj 20, a Slovačkoj 16 osoba.

"Popis koji je odobrila vlada nije konačan i, s obzirom na nastavak neprijateljskih akcija stranih država usmjerenih protiv ruskih misija u inozemstvu, mogao bi se proširiti", navodi se u priopćenju russke vlade.

Ilustracija Kritičari rata na udaru: Objavljeno koliko prijava je u Rusiji podneseno zbog narušavanja ugleda vojske. Moskva se hvali da su uništili moćno oružje

Na neprijateljskom popisu Rusije sada je ukupno 48 država, uključujući sve države članice Europske Unije, Australiju, Kanadu, veliku Britaniju, Novi Zeland i Sjedinjene Države.

Rusija ovim činom želi posebno naglasiti kako se ne slaže s politikom EU prema Kremlju. Za neprijateljske zemlje vrijedi vizni režim za njihove građane te plaćanje u rubljama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju