Obavijesti Video Pretražite Navigacija
149. dan rata

Kritičari rata na udaru: Objavljeno koliko prijava je u Rusiji podneseno zbog narušavanja ugleda vojske. Moskva se hvali da su uništili moćno oružje

Aktualno Galerija Potpisivanje sporazuma o izvozu žitarica Potpisivanje sporazuma o izvozu žitarica Foto: Afp Ilustracija Ilustracija Foto: Afp +0 Ilustracija Galerija 1/3 >>
Rusija je Hrvatsku proglasila neprijateljskom zemljom. Rat u Ukrajini ušao je u 149. dan.

 

  • Rusija je Hrvatsku proglasila neprijateljskom zemljom
  • Ukrajina i Rusija potpisali su ugovor o izvozu žitarica
  • Češka nastavlja podržavati rusko civilno društvo, branitelje ljudskih prava i neovisne novinare
  • U Moskvi su se susreli ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegov mađarski kolega Peter Szijjart
  • Rusija je optužila Ukrajinu za napad na nuklearnu elektranu Zaporižja na teritoriju pod okupacijom Moskve

 Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

23:15 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da su Ujedinjeni narodi odgovorni za poštovanje ugovora o izvozu ukrajinskih žitarica potpisanog u Istanbulu.

"Svi shvaćaju da je Rusija spremna na provokacije i pokušaje da diskreditira ukrajinske i međunarodne napore. No mi vjerujemo UN-u. Sada je na njemu odgovornost da jamči poštovanje ugovora", rekao je u dnevnom obraćanju putem video veze.

22:30 Ruska policija je podnijela više od 3300 prijava za "narušavanje ugleda" vojske, priopćila je u petak nevladina organizacija, što je prekršaj koji se kažnjava od početka ožujka kako bi se ušutkali kritičari vojne ofenzive na Ukrajinu.

NVO "Mrežne slobode" koja pruža pravnu pomoć žrtvama političkog progona u Rusiji, dodaje da je do tog broja došla između 4. ožujka i 14. srpnja na temelju podataka ruskog ministarstva unutarnjih poslova.

"Policija u prosjeku podnese 35 prekršajnih prijava za narušavanje ugleda vojske u radnom danu", dodaje NVO na Telegramu.

Za ovaj prekršaj je zapriječena novčana kazna do 1700 eura za građane i 17 000 eura za pravnu osobu. Iznos novčane kazne određuje sud nakon saslušanja.

Kako navodi NVO, ruski sudovi su već odredili više od 1500 novčanih kazni za "narušavanje ugleda" vojske ukupne vrijednosti više od 845 000 eura.

Progon može potaknuti i najmanja kritika ofenzive na Ukrajinu u javnom prostoru ili na društvenim mrežama.

21:16 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u petak u intervjuu Wall Street Journalu da bi prekid vatre s Rusijom bez vraćanja izgubljenih teritorija samo produžio rat, prenio je Reuters.

20:35 Premijer Boris Johnson rekao je u petak ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da britanska potpora "neće posustati" bez obzira na to tko postane sljedeći premijer.

19:56 Ukrajina računa s UN-om u provedbi ugovora o izvozu njezinih žitarica potpisanog u petak u Istanbulu, rekao je njezin ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, istaknuvši da se "Rusiji ne može vjerovati".

18:59 Sjedinjene Američke Države vjeruju da ruska vojska pretrpi gubitak od više stotina vojnika u ratu protiv Ukrajine te da je već izgubila tisuće poručnika i satnika, rekao je u petak visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane, piše Reuters.

18:35 Rusko ministarstvo obrane reklo je u petak da su njegove snage uništile četiri američka raketna sustava visoke pokretljivosti (HIMARS) u Ukrajini ranije ovog mjeseca.

Između 5. i 20. srpnja, "četiri raketna bacača i jedno vozilo za punjenje za američke raketne sustave za višestruko lansiranje (HIMARS) su uništeni", reklo je ministarstvo u dnevnom brifingu.

Kijev je odbacio tvrdnje Moskve, nazivajući ih "lažnima" i osmišljenima za podrivanje potpore Zapada Ukrajini. Reuters nije mogao potvrditi izvješća s bojišta.

Kijev je pozdravio dolazak osam HIMARS-a u Ukrajinu kao moguću prekretnicu rata koji ulazi u svoj šesti mjesec. Zapad je dostavio Ukrajini dalekometno topništvo i višecjevne bacače raketa kako bi joj pomogao u okršaju s nadmoćom ruskom artiljerijom.

HIMARS ima veći domet i precizniji je od artiljerije sovjetske proizvodnje koje Ukrajina ima u svome arsenalu.

16:23 Ukrajina i Rusija potpisale su sporazum uz podršku UN-a. Sporazumom će se omogućiti izvoz milijuna tona žitarica iz blokiranih crnomorskih luka i potencijalno izbjeći ​​prijetnja globalne krize hrane.

Potpisivanju sporazuma u Istanbulu nazočili su glavni tajnik UN-a António Guterres i Recep Tayyip Erdoğan, turski predsjednik, koji je odigrao ključnu ulogu u višemjesečnim napetim pregovorima, javlja The Guardian.

Guterres je rekao da će sporazum otvoriti put značajnim količinama izvoza hrane iz Ukrajine i koristiti zemljama u razvoju "na rubu bankrota i najranjivijim ljudima na rubu gladi". Rekao je da "svjetionik nade sjajno svijetli u Crnom moru" i pozvao Rusiju i Ukrajinu da u potpunosti provedu sporazum.

Sporazum bi trebao osigurati prolaz žitarica i osnovnih dobara kao što je suncokretovo ulje iz tri ukrajinske luke uključujući Odesu, čak i dok rat i dalje bjesni drugdje u zemlji. UN je upozorio da rat predstavlja opasnost od masovne pothranjenosti i gladi.

Dužnosnici UN-a rekli su kako se nadaju da bi preliminarne isporuke mogle započeti već u subotu, s nadom da će u roku od nekoliko tjedana dosegnuti predratne razine izvoza iz tri ukrajinske luke – stopu od 5 milijuna tona žitarica mjesečno.

15:29 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak napisao je na Twitteru više o ugovoru o izvozu ukrajinskog žita u Istanbulu.

"1. Ukrajina ne potpisuje nikakve dokumente s Rusijom. Potpisujemo sporazum s Turskom i UN-om i preuzimamo obveze prema njima. Rusija potpisuje isti takav sporazum s Turskom i UN-om.
2. Nema transportne pratnje ruskih brodova i nema prisutnosti ruskih predstavnika u našim lukama. U slučaju provokacija, slijedi hitan vojni odgovor.
3. Sve preglede transportnih brodova obavljat će zajedničke skupine u turskim vodama u slučaju takve potrebe", napisao je.

14:15 Zapovjedništvo ukrajinske vojske objavilo je tri fotografije za koje navode kako su - priča o ruskom vozilu sa streljivom.

"Veni, vidi, vici - od latinskog 'Došao sam, vidio sam, pobijedio sam'. Tome su se okupatori nadali. Ali Ukrajinci su dodali pojašnjenje u prijevod. Ispalo je - 'Stigao, stao, odletio'. Priča o jednom ruskom vozilu sa streljivom u tri fotografije...", napisali su u tvitu.

13:43 Proruski separatisti u odcijepljenoj regiji na istoku Ukrajine blokirali su pristup internetskoj tražilici Google zbog "dezinformacija", rekao je njihov čelnik u petak. Denis Pušilin, čelnik samoproglašene Narodne Republike Donjeck (DPR), optužio je Google u poruci na Telegramu za promicanje "nasilja protiv svih Rusa" i naveo da je krivnja na "rukovoditeljima iz američke vlade". "Ako Google prestane provoditi svoju kriminalnu politiku i vrati se u mainstream zakona, morala i zdravog razuma, neće biti nikakvih prepreka njegovom radu", poručio je.

Nije iznio dokaze kojima bi potkrijepio svoje tvrdnje. Google nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

12:10 Rusija ne potiče krizu s hranom i nastavit će isporučivati hranu i energiju te ispunjavati međunarodne sporazume, obećao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. U članku koji se pojavio u nekoliko listova prije puta u Afriku Lavrov je napisao da su "spekulacije zapadnjačke i ukrajinske propagande da Rusija navodno izvozi glad apsolutno neutemeljene".

Lavrov je naglasio da su problemi počeli za vrijeme pandemije koronavirusa, kad se Zapad koristio svojim novcem da preusmjerava robne i prehrambene lance, "pogoršavajući zbog toga situaciju u zemljama u razvoju koje ovise o uvozima hrane".

11:48 Poljska će kupiti 48 borbenih zrakoplova FA-50, prvu pošiljku od 180 tenkova K2 Black Panther i haubice od Južne Koreje, rekao je u petak poljski ministar obrane dok zemlja jača svoju vojsku zbog rata u Ukrajini. Poljska je obećala povećati izdvajanja za obranu na 3 posto BDP-a i više nego udvostručiti broj vojnika kako bi mogla odvratiti bilo kakav napad.

"Ove godine bit će isporučena prva pošiljka i ukupno će biti 180 (K2 Black Panther) tenkova u prvoj narudžbi, a u konačnici će se ti tenkovi proizvoditi u Poljskoj", izjavio je Mariusz Blaszczak u izvatku iz intervjua za konzervativni tjednik Sieci objavljenog na internetu. Blaszczak je rekao da će Poljska također kupiti haubice i borbene zrakoplove FA-50 od Južne Koreje.

10:58 Ruska vlada dodala je Hrvatsku na svoj popis neprijateljskih zemalja, protiv kojih se poduzimaju protumjere, zajedno sa Slovenijom, Grčkom, Danskom i Slovačkom. U dokumentu se navodi broj lokalnih djelatnika koje veleposlanstva i konzulati ovih država mogu zaposliti u Rusiji. Hrvatska i Slovenija više ne mogu zapošljavati lokalno osoblje u svojim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a Grčkoj je postavljeno ograničenje od 34 osobe, Danskoj 20, a Slovačkoj 16 osoba.

"Popis koji je odobrila vlada nije konačan i, s obzirom na nastavak neprijateljskih akcija stranih država usmjerenih protiv ruskih misija u inozemstvu, mogao bi se proširiti", navodi se u priopćenju russke vlade. Na popisu neprijateljskih država Rusije od ožujka se nalaze i Europska unija, Velika Britanija, Ukrajina, Crna Gora, Švicarska, Albanija, Andora, Island, Lihtenštajn, Monako, Norveška, San Marino, Sjeverna Makedonija, Japan, Južna Koreja, Australija, Savezne Države Mikronezije, Novi Zeland, Singapur i Tajvan.

Sjedinjene Američke Države i Češka na popisu se nalaze još od ožujka 2021.

9:41 Prema guverneru Dnipropetrovske oblasti Valentinu Rezničenku, ruske trupe pokrenule su "masivni raketni napad" i dva puta granatirale Nikopolj, ubivši najmanje jednu i ranivši još jednu osobu.

9:32 The Kyiv Independent objavio je procjenu gubitaka ruske vojske.

9:00 Rusi na Krimu grade nove tračnice koje će ići preko arheoloških nalazišta i drevnih groblja, piše The Kyiv Independent.

8:00 Ukrajina i Rusija u petak poslijepodne u Istanbulu potpisuju ugovor o izvozu žitarica, priopćio je ured turskog predsjednika.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres te predstavnici Ukrajine i Rusije sudjelovat će na svečanosti potpisivanja koja će se održati u 15:30 po srednjoeuropskom vremenu u palači Dolmabahçe u Istanbulu, dodaje ured. Ugovor treba omogućiti izvoz ukrajinskih žitarica koje leže na skladištima zbog blokade crnomorskih luka te olakšati izvoz ruskih žitarica i umjetnog gnojiva.

Dogovor je "moguć ovih dana", rekao je u četvrtak dopodne turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu."Imamo nadu za žitarice. Nadamo se da ćemo ovih dana imati dobre vijesti", rekao je, dodajući da je "optimist", u razgovoru za javnu televiziju TRT. Ugovor bi trebao omogućiti ponovno korištenje crnomorskih luka zahvaljujući uspostavi sigurnih ruta i primirja na područjima provoza.

Predviđen je pregled trgovačkih brodova koji bi najvjerojatnije bio povjeren Turskoj kako bi se osiguralo da brodovi koji idu u Odesu po žitarice ne bi dovozili oružje. Planira se i uspostava koordinacijskog središta u Istanbulu u kojemu bi sudjelovali UN-ovi i pomorski stručnjaci, rekli su diplomati.

Ukrajinske crnomorske luke, donedavno glavne točke za izvoz poljoprivrednih proizvoda, blokirane su otkako je Rusija u veljači pokrenula invaziju na Ukrajinu. Dvije zemlje veliki su izvoznici žita na globalna tržišta. Rusija je također veliki proizvođač umjetnog gnojiva,  a Ukrajina ulja. Potpisivanje ugovora između Ukrajine i Rusije trebalo bi brzo utjecati na smanjenje cijena, koje naglo rastu posljednjih mjeseci.

Što se događalo u Ukrajini tokom 148. dana rata, pročitajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene