Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kraljica Elizabeta II. dočekana u Bijeloj kući

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanskoj kraljici Elizabeti II. i njezinu suprugu princu Philipu, vojvodi od Edinburga, danas je na južnom travnjaku Bijele kuće priređen svečani doček na kojem je uz predsjednika Georgea W. Busha i suprugu Lauru, i najviše američke dužnosnike, sudjelovalo oko 7.000 gostiju.

Kraljica Elizabeta, koja boravi u šestodnevnom državnom posjetu SAD-u, dovezla se u koloni 15 vozila pred Bijelu kuću, gdje su je pozdravili predsjednik Bush i najviši dužnosnici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Video: Gaf Busha pred kraljicom Elizabetom Slika nije dostupna Washington: Održan banket u bijelim kravatama za englesku kraljicu

U pratnji predsjednika SAD-a, kraljica Elizabeta II obišla je počasne postrojbe svih rodova američkih oružanih snaga postrojene u njezinu čast, nakon čega su intonirane himne dviju država i ispaljen 21 počasni plotun.

George W. Bush u prigodnom je govoru istaknuo da je Velika Britanija "ispisala mnoge velike stranice u povijesti ljudske slobode", kao što su Magna Carta i prvi parlament koji je ustanovio načela za sve moderne demokracije te načela slobode kao prirodnog prava koju su Britanci širili svijetom.

Osnivanjem Jamestowna u Virginiji 1607. godine, prvog stalnog britanskog naselja u Novom svijetu, po njegovim je riječima "posijano sjeme slobode i demokracije na američkom tlu". 

Dvije nacije dijele temeljne vrijednosti i zajedničku povijest, dijele teret globalnog vodstva i grade svoje posebne odnose na ljubavi prema slobodi, kazao je Bush.

Naglasio je da SAD i Velika Britanija danas brane slobodu protiv tiranije i terora, odupirući se onima koji iz ideologije mržnje ubijaju nevine u New Yorku, Londonu, Kabulu i Bagdadu, priznajući kako je ta borba teška a njezini plodovi teško uočljivi.

Podsjećajući da je Elizabeta II. kao državni suveren prvi put
posjetila SAD još 1957., te kako se od tada sastala s 10 predsjednika SAD-a, Bush je izazvao grohotan smijeh pogrešno zaustivši da je bila na proslavi 200 godina nezavisnosti SAD "tisuću sedamsto....". 

Stao je, pogledao kraljicu, i kazao kako mu je ona udijelila jedan "majčinski pogled", za što je ponovno nagrađen smijehom.

Kraljica Elizabeta zahvalila je Bushu na "toploj dobrodošlici" i
istaknula kako njezin posjet pruža priliku da dvije "naraskidivo
povezane" zemlje obnove svoju predanost "naprednijem, sigurnijem i slobodnijem svijetu".

Također je kazala kako su britanski naseljenici u Jamestownu 1607. pomogli razvoju SAD na temeljima "jednakosti, slobode i vladavine prava", te naglasila trajnost američko-britanskog prijateljstva u "prošlosti, sadašnjosti i budućnosti".

Navečer će bračni par Bush prvi put biti domaćinom državnog banketa s bijelim kravatama, kakav je u Bijeloj kući posljednji put priredio Bill Clinton 1994. u čast japanskog premijera.

Na večeri će sudjelovati 134 gosta, za 13 stolova postavljenih u Državnoj blagovaonici Bijele kuće. Na stolovima će se naći najvredniji pozlaćeni porculan i kristal, te srebreni jedaći pribor i svijećnjaci iz kolekcije Vermeil, a ne meniju će se naći pet slijedova jela, najavila je Bijela kuća.

U utorak će kraljica Elizabeta II posjetiti Nacionalni dječiji
medicinski centar, NASA-in Centar za svemirske letove Goddard i Spomenik II. svjetskom ratu, a na kraju boravka u SAD-u, u britanskom veleposlanstvu ona i princ Phillipe bit će domaćini uzvratne večere za predsjednika Busha i suprugu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene